Ismét feltörhették a KRÉTA-rendszert

oktatás
2023 május 22., 15:34

A Telex azt írja, hogy a Tiktokon feltűnt bejegyzések alapján megint több iskola KRÉTA-rendszeréhez fért hozzá valaki jogtalanul és küldött üzeneteket: az illető egy hashtaget is megadott üzenetében, és arra buzdította az elért diákokat, hogy a kapott üzenet képernyőképével együtt osszák azt tovább. A szöveg:

„Sziasztok, a kréta ismét fel lett törve :D Egy kis nyereményjáték a diákoknak: aki lescreeneli ezt az üzenetet és #kretabreach23k hasteggel kirakja titkokra, az kap ötöst, dicséretet etc.. ui. krétás fejlesztőknek: Minden tanuló / tanár kréta belépési, személyes adata a kezemben van. BTW ideje lenne patchelni a hibákat, nem gondoljátok? :D”

Krétarajz a földön Baden-Württembergben április 7-én.
photo_camera Krétarajz a földön Baden-Württembergben április 7-én. Illusztráció: Silas Stein/dpa via AFP

A lap szerint a Kozármislenyi Janikovszky Éva Általános Iskola volt az egyik iskola, amin keresztül üzentek, és a suli honlapján van is egy vasárnapi közlemény, ami szerint aznap délelőtt feltörték az iskola KRÉTA-ját, amit az igazgató jelzett a fenntartónak és a szolgáltatónak, a megoldásig türelmet és megértést kérve.

Pár hete a Telex nevével visszaélve törték fel a felsőoktatási informatikai rendszer, a Neptun felületeit, és furcsa, esetenként trágár üzeneteket küldtek. Az elkövetőt azóta is keresi a rendőrség.