A genovai hídról már nyolc évvel a tragédia előtt tudták, hogy bármikor összeomolhat

bűnügy
2023 május 23., 16:42

Beismerte a 2018-ban összedőlt genovai hidat fenntartó cég egyik menedzsere, hogy évekkel a tragédia előtt tudott róla: összeomolhat az építmény.

Gianni Miont tanúként hallgatták meg az 59 ember halálát okozó tragédia miatt folyó büntetőperben. A férfi elmondta, már egy 2010-es megbeszélésen felmerült a híd kritikus állapota. Mion szerint akkor rá is kérdezett, hogy valaki hitelesíteni tudja-e, hogy a híd biztonságos. Erre azt a választ kapta a büntetőper egyik vádlottjától, Riccardo Mollótól, hogy saját maguk hitelesítik azt.

A per vádlottjai között a híd üzemeltetéséért és fenntartásáért felelős cégek egykori menedzserei és mérnökei mellett minisztériumi alkalmazottak is vannak.

A genovai híd maradványa a 2018-as tragédia utáni napokban
photo_camera A genovai híd maradványa a 2018-as tragédia utáni napokban Fotó: MAURO UJETTO/NurPhoto via AFP

A Genova nyugati és keleti részét összekötő Morandi híd 2018 augusztusában omlott össze. A híd már megépítésekor, az 1960-as években statikai problémákkal küzdött, emiatt rendszeresen karbantartási munkálatokat kellett rajta végezni. A híd romjait elbontották, a helyére újat építettek, amelyet 2020-ban adtak át.

(via The Guardian)