Vandálok rongálták meg Iránban a hatóságok által meggyilkolt fiatal nő, Mahsza Amini sírját

külföld
2023 május 23., 14:19

Ismeretlenek megrongálták az iráni Mahsza Amini sírját. Ő volt az a fiatal nő, aki meghalt az erkölcsrendészet fogságában, ahová azért került, mert nem megfelelően viselte a hidzsábját.

A rongálásról Amini családja töltött fel képeket az internetre. A sírkövet és a nő képét fedő üveget törték be ismeretlenek. Testvére azt írta az Instagramon, hogy az elmúlt hónapokban már másodszor fordul elő, hogy megrongálták a sírt. Ez nem riasztja el őket – annyiszor fogják megjavítani a síremléket, ahányszor újra megrongálják.

Mahsza Amini fotója
photo_camera Mahsza Amini Fotó: ALAIN PITTON/NurPhoto via AFP

A család ügyvédje azt mondta, azért nem tudtak védőkupolát építeni a sír köré, mert a hatóságok megfenyegették a helyi hegesztőt, hogy bezárják a boltját, ha elvállalja a munkát.

Amini halála után szolidaritási tüntetések kezdődtek Iránban, amelyek egyre nagyobbak lettek, és az iszlám köztársaság elmúlt évtizedeinek legnagyobb elégedetlenségi hullámát generálták. Az összecsapásokban több százan meghaltak, több ezer ember börtönbe került. Az iráni hatóságok hét személyt már kivégeztek.

(via BBC)