Kis híján szerelmet vallott a főnöke, amikor megmutatta neki, mire képes a ChatGPT

TECH
2023 május 24., 16:51
  • Az új típusú mesterséges intelligencia pár hónap alatt bekúszott a magyar dolgozók mindennapjaiba.
  • Cikkünkben hírszerkesztő, marketinges, grafikus és beszerzéskezelő meséli el, hogyan használja a ChatGPT-t és társait.
  • Van, aki félti a munkáját.
  • És van, aki már most azzal szembesül: olykor az AI beszélget saját magával, az emberek pedig emaileket küldözgetnek.

Bandinak kis híján szerelmet vallott a főnöke, amikor megmutatta neki, milyen remek összefoglalókat képes gyártani a ChatGPT a szoftverfejlesztő kolléga terjengős leveleiből.

„Nem tudom, hogy ez mennyire általános jelenség, de a mi fejlesztőnk több ezer karakterben képes megválaszolni eldöntendő kérdéseket” - írta Bandi, aki hírszerkesztőként dolgozik egy európai hírügynökségnél. Az új típusú mesterséges intelligencia nemcsak a fejlesztő litániáit teszi fogyaszthatóvá. Ennél mélyebben beszivárgott Bandi hétköznapjaiba, mindössze néhány hét leforgása alatt.

„Kis hírügynökség vagyunk, kereskedelmi tévék között intézzük a hírcserét” - magyarázta Bandi, akinek a munkája jelentős részben abból áll, hogy normális, néhány bekezdéses szöveget alkosson a beérkező hírvideókhoz. Ezek alapesetben nehezen átlátható scripttel kerülnek a keze alá, ami minden lényeges információt tartalmaz (milyen hosszú a videó, hol készült, kik a megszólalók, mi hangzik el az egymást követő snitteken), de messze nem hírszerű formában.

Az elmúlt időszak nagy tanulsága, hogy ha Bandi megmutatja a scriptet a ChatGPT-nek, másodperceken belül tökéletes hírszöveget farag belőle.„Brutál hatékonyan csinál rettenetes spanyol-angol fordításokból, töredékes narráció-átiratokból teljesen használható, információtartalmában az eredetinek megfelelő angol nyelvű híranyagot. Remek címeket is ad” – írta Bandi, majd kissé borúsabbra váltott:

„Abban majdnem biztos vagyok, hogy 2 év múlva még én fogom ezt felügyelni. De arra nem fogadnék nagy tétekben, hogy 5 év múlva is szükség lesz rám itt.”„Huh, kicsit ijesztő” – írta, amikor visszakérdeztem, mégis milyen érzéseket ébreszt ez benne. „Pont azért vettek fel, mert remekül tudtam használható szövegeket gyártani. A ChatGPT ezt most klasszisokkal jobban tudja nálam.”

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.