Megpróbáltam kiszervezni a munkámat egy mesterséges intelligenciának, de nem jött össze

jövő
2022 augusztus 02., 18:32
comments 10

A munkám egy jelentős része abból áll, hogy illusztrációkat készítek a 444-en megjelenő cikkekhez. Ezeknek a képeknek az a célja, hogy az újság címlapján és a Facebookon jól nézzenek ki, egy jó címmel és hatékony ajánlóval együtt pedig elérjük, hogy az olvasó rákattintson a cikkre, utána pedig minél több időt töltsön az oldalon. Esetleg elő is fizessen az elzárt tartalmainkra.

Egy olyan munkamódszert dolgoztam ki, amiben az illusztrálandó cikkeket megpróbálom összekötni egy képzőművészeti korszak vagy popkulturális jelenség vizuális világával, lehet az Krisztus-ábrázolás, 80-as évekbeli rajzfilm vagy egy vaporwave háttérkép. Habár formailag hasonló megoldásokkal készülnek, rendszeres olvasóink talán felismerik a pár havonta jelentkező, korrupciós botrányokat feldolgozó TLDR cikksorozataink grafikáit.

Schadl György
photo_camera A Völner-ügy kulcsfigurája egyetemi vizsgákat intézett Rogán kabinetfőnökének Illusztráció: Kiss Bence/444

Jellemzően pár óra alatt elkészül egy ilyen fotómontázs, de van, hogy egy kiemelten fontos cikkhez akár több munkanapot is rászánunk. Sok időt vehet igénybe a megfelelő forrásképek felkutatása, az emberek körbevágása Photoshopban, aztán az egyeztetések és alkudozások a szerzőkkel, hogy mindenben megfeleljen a megrendelői igényeknek.

Ezért szigorúan csak a hatékonyság növelése érdekében, és véletlenül sem azért, hogy munkaidőben lazsálják, megpróbáltam kiszervezni a munkámat két gépi tanuláson alapuló, képalkotó mesterséges intelligenciának.

A Midjourney Beta és a DALL-E mini szoftverek kívülről egyszerűen tűnnek: beírom, hogy mit szeretnék látni, és egy perc alatt kidobnak egy képet. Persze a háttérben óriási számítási kapacitások pörögnek, hiszen az internetről összeszedett források alapján formálja meg a végeredményt, ami távolról, hunyorítva egészen úgy néz ki, mint egy igazi kép.

Lássuk, mit kezd egy konkrét feladattal!

Április végén írt Rényi Pál Dániel és Herczeg Márk kollégám a Fidesz félelemből, hazugságból és végtelen mennyiségű közpénzből épült, mindent beterítő hatalmi-kommunikációs hálózatáról. Szinte magától értetődő volt Orbán Viktor ábrázolása észak-koreai óriási aranyszobor formájában, de azért meg kellett nézni előtte pár indiai youtube tutorialt, hogy rájöjjek, hogyan lehet ilyen szépen csillogó arany textúrával felvértezni a miniszterelnököt.

photo_camera Legyőzhetetlen Orbán Viktor pártállami kampánygépezete Illusztráció: Kiss Bence/444

Ezzel szemben a mesterséges intelligencia pillanatok alatt hozta össze ezeket, eltalálta a kompozíciót és a kívánt hangulatot is.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.