Rendőrőrs lesz Hitler szülőházában

Történelem
2023 május 24., 15:40

Ausztria bejelentette, hogy egy rendőrőrsnek is helyet adó emberi jogi képzési központ létesül Adolf Hitler náci diktátor Braunau am Innben található szülőházában – írja a Guardian.

A német határ közelében fekvő, elegáns, XVII. századi épületet 2016-ban vásárolta fel az osztrák kormány hosszas jogi huzavonát követő kényszervásárlási végzéssel.

A későbbi Führer a ház legfelső szintjén született egy bérelt szobában 1889-ben.

Az épületet egy rendőrőrsnek is helyet adó képzési központtá alakítanák át, ahogy arról már évekkel ezelőtt is szó volt. Ennek költségei a várakozások szerint 20 millió euró lehet. A munkálatok ősszel fognak elkezdődni – közölték a helyi hatóságok.

A döntést – amit szakértői bizottsággal folytatott konzultáció előzött meg – vegyes érzelmekkel fogadták Ausztriában. A bizottság kizárta az épület lerombolását, ahogy azt is, hogy emlékházzá alakítsák át.

Osztrák rendőrök Hitler szülőháza előtt Braunau am Innben 2015. április 18-án.
photo_camera Osztrák rendőrök Hitler szülőháza előtt Braunau am Innben 2015. április 18-án. Fotó: Joe Klamar/AFP

Egy friss közvélemény-kutatás szerint az osztrákok többsége ellenezte, hogy rendőrőrs létesüljön a házban. A megkérdezettek 53 százaléka szerint a nemzetiszocializmus, az antifasizmus, a tolerancia és a béke témáival foglalkozó múzeumot kellene létrehozni az épületben. 20 százalék támogatta a ház lerombolását, és csak 6 százalék foglalt állást amellett, hogy a hatóságok vegyék használatba az épületet.

A lebontást azzal az indokkal zárták ki, hogy negatív nemzetközi visszhangot váltana ki, és úgy értelmeznék, hogy Ausztria tagadja a náci múltat. A hatóságok attól is tartottak, hogy ha az épület nyilvános találkozóhely lesz, akkor fennáll a veszélye annak, hogy a szélsőjobboldal zarándokhelyévé válik.

A ház 2011 óta üresen áll. Utolsó tulajdonosát bírósági végzéssel kilakoltatták, miután a hatóságoknak nem sikerült megegyezniük vele. Később több mint 800 ezer eurót kapott kárpótlásul.

A tervek szerint az átalakított épület 2026-ban nyílik meg. A ház előtt álló emlékkő a helyén marad, rajta a felirattal: A békéért, a szabadságért és a demokráciáért – soha többé fasizmus – milliók halálára emlékezve.

Adolf Hitler (mögötte Heinrich Himmlerrel és Rudolf Hess-szel) a müncheni sörpuccsra emlékező éves menetelésen 1935. november 9-én.
photo_camera Adolf Hitler (mögötte Heinrich Himmlerrel és Rudolf Hess-szel) a müncheni sörpuccsra emlékező éves menetelésen 1935. november 9-én. Fotó: Photo12 via AFP

Bár Hitler csak pár hónapig lakott az épületben, a náci korszakban zarándokhellyé vált, és sok turistát vonzott a városba. A háború után bedeszkázták. A későbbi kormányok jelentős erőfeszítést tettek azért, hogy megakadályozzák, hogy a ház szélsőjobboldali turistalátványossággá váljon. (MTI)