Az Everest csúcsának közeléből érkezett Suhajda Szilárd nyomkövetőjének utolsó jele, azóta semmit sem tudni róla

sport
2023 május 25., 04:07

„Szilárd műholdas követője egészen nagy kihagyásokkal dolgozott a csúcstámadás során. A legutóbbi jelzés szerint nepáli idő szerint 19:30-kor 8795 méter magasan járt, a Hillary-lépcsőnél, és felfele mozgott. Ez 50 méterre van szintben a csúcstól, de adott esetben ez akár több órás mászás is lehet. Jeladója azóta nem küldött több jelet, és ő más módon sem jelentkezett” – olvasható a Hóhatár - a Mozgásvilág hegymászó hírei Facebook-oldalon.

Suhajda Szilárd a tervek szerint május 24-én akart felérni a 8848 méter magas Mount Everestre az első olyan magyarként, aki nem használ ehhez oxigénpalackot.

A fent is idézett bejegyzésben azt írják, korábban is előfordult már, hogy a nyomkövető nem működött rendesen: Suhajda tavalyi Lhoce-mászása közben két napig nem lehetett tudni, merre jár, mi van vele, a csúcsról sem jelentkezett, miközben ő azt gondolta, nyomkövetője alapján látják.

„Abból indulunk ki, hogy attól, hogy mi nem látjuk a nyomkövetője adatait, ő még ereszkedik lefelé szépen lassan a hegyről. Hogy miért nem működik a jeladó, arról nincs információnk és találgatni sem szeretnénk. Szilárd az általában megszokotthoz képest nagyon későn volt nagyon magasan, és hosszú ideje van úton. Ennek ellenére bízunk benne, hogy legjobb tudása szerint döntött és képességei legjavát nyújtva biztonságban visszatér” – olvasható a bejegyzésben, amiben azt is írják, megkértek két serpát, hogy menjenek fel Suhajda elé a 4-es táborba, hogy amikor reggel remélhetőleg oda leér, folyadékkal tudják őt várni: „Ez nem mentőakció. Párhuzamosan több ügynökséggel felvettük a kapcsolatot, hogy ki az, akire még esetleg információszerzés vagy akár segítség kapcsán számítani lehet.”