Győrffy Ákos eltűnése után Suhajda Szilárd maradt az egyedüli magyar hegymászó, aki oxigénpalack nélkül juthat nyolcezres csúcsra a szezonban

sport
2023 április 08., 11:02

Hamarosan indul a himalájai hegymászószezon. A világ legmagasabb csúcsait rejtő hegység időjárása áprilisban és májusban a legoptimálisabb a mászáshoz, így az expedíciók egyik része már a hegységben van, a többi pedig hamarosan indul.

A világon összesen 14 darab 8000 méternél magasabb hegycsúcs van: közülük kilenc a Himalájában, öt a Karakorumban található. A hegymászás világában ezek a hegyek külön kategóriát képviselnek, meghódításukat szigorúan dokumentálja is a hegymászóközösség. Az idei évben - a tervezett kettő helyett - végül egy magyar vállalkozás lesz 8000 méter feletti csúcs megmászására.

Már a negyedik nyolcezresére hajt

Az egyszemélyes magyar expedíció a Mount Everestre indul. Suhajda Szilárd célja, hogy pótlólagos oxigén nélkül mássza meg a világ legmagasabb hegyét. Habár a csúcsra már több mint 13 ezer alkalommal jutottak fel, ezek közül csak 200 mászás volt tiszta, így Suhajda nemzetközi szinten is jegyzett eredmény elérésére készül.

Suhajda az egyik legsikeresebb aktív magyar hegymászó, eddig három 8000-es csúcsra jutott fel. Először 2014-ben mászta meg a Broad Peaket, majd 2019-ben a K2-t, tavaly pedig a Lhocét.

A 8611 méteres K2 meghódítása nemzetközi szinten is jegyzett teljesítménynek számít. A legnehezebb 8000-esként emlegetett pakisztáni csúcsra ráadásul tisztán, első magyarként jutott fel Suhajda, így az elmúlt 10 év legnagyobb magyar hegymászósikerét érte el.

Suhajda Szilárd a K2 tetején 2019-ben
photo_camera Suhajda Szilárd a K2 tetején 2019-ben Forrás: Suhajda Szilárd / Facebook

Suhajda tavalyi sikeres Lhoce-mászása is komoly eredmény volt. A világ negyedik legmagasabb hegyére (8516 méter) pótlólagos oxigén használata nélkül, harmadik magyarként jutott fel Suhajda.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.