Elfogták a ruandai népirtás egyik gyanúsítottját

külföld
2023 május 25., 16:48

Őrizetbe vették a ruandai népirtás több mint húsz éve körözött egyik gyanúsítottját, közölte a Ruandában elkövetett háborús bűnöket vizsgáló ENSZ törvényszék. Fulgence Kayishema - akit a Hágai Nemzetközi Bíróság a világ egyik legkeresettebb bűnözőjeként tartott számon - a vád szerint mintegy kétezer tuszi menekült lemészárlásáért felelős.

Kayishema és társai 1994. áprilisában megpróbáltak felgyújtani egy katolikus templomot, hogy meggyilkolják az ott rejtőzködő mintegy kétezer embert, de kudarcot vallottak, ezért szétverték az épületet és megölték a menekülőket. Holttesteiket tömegsírokba dobták. A ruandai népirtás 21. évfordulójára íródott cikkünk itt olvasható.

photo_camera Fotó: MARIAM KONE/AFP

A szervezett népirtásban az országban társadalmi többségben lévő hutu katonai erők a hutu többségű kormánnyal karöltve etnikai tisztogatást hajtottak végre a kisebbségben lévő, de hagyományosan vezető szerepet betöltő tuszikkal és a népirtással egyet nem értő hutukkal szemben. Közel száz nap alatt mintegy 800 ezer embert öltek meg. A népirtást erős felbujtó propaganda előzte meg.

Kayishema ellen az elkövetők elszámoltatására létrehozott nemzetközi törvényszék emelt vádat még 2001-ben, három társát még keresik. Az elfogásához vezető nyomozás több afrikai és Afrikán kívüli országra is kiterjedt, végül a Dél-Afrikai Köztársaság területén tartóztatták le.

(via BBC)