Recesszióban a német gazdaság

külföld
2023 május 25., 12:37

A tavalyi utolsó negyedévben 0,5 százalékkal, az idei első negyedévben pedig 0,3 százalékkal csökkent a német GDP. Mivel két egymást követő negyedévben csökkent a gazdaság teljesítménye, kimondható, hogy a német gazdaság technikai recesszióba lépett. Utoljára a koronavírus-járvány elején volt erre példa.

photo_camera Munka egy németországi üzemben Fotó: BERND WEISSBROD/dpa Picture-Alliance via AFP

Közben továbbra is komoly gondot okoz a lakosság számára az áremelkedés. Áprilisban 7,6 százalékos volt az infláció, és egyik negyedévről a másikra 1,2 százalékkal csökkent a háztartások fogyasztása. A német statisztikai hivatal szerint egyre kevesebbet költenek élelmiszerre, italra, ruhára, cipőre és bútorokra. Autóból is kevesebbet adtak el, bizonyára a kormányzati támogatások leállítása miatt, írja a Deutsche Welle.

Kedvező hír viszont, hogy a tavalyi év második feléhez képest növekedett a beruházások mértéke, részben a szokásosnál enyhébb télnek is köszönhetően.

Magyarország már korábban recesszióba lépett, mivel a tavalyi év harmadik és negyedik negyedévében is csökkent a GDP, a németnél valamivel nagyobb mértékben, 0,7 és 0,4 százalékkal. Itthon az idei első negyedévben is folytatódott a csökkenés (0,2 százalék).

Az áprilisi infláció is jóval magasabb a németnél, 24,5 százalékos.

link Forrás