Tovább emelné a kormány az önkormányzati adót, Budapest majdnem 20 milliárddal fizethet többet jövőre

gazdaság
2023 május 25., 14:13

Az ideihez képest 30 százalékkal emelné a kormány a gazdagabb önkormányzatokat terhelő szolidaritási adót 2024-ben. A tavalyi adómértékhez képest kétszeres lesz a növekedés, olvasható a költségvetési tanács által kiadott dokumentumban. A testület tagja Matolcsy György jegybankelnök is.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint ez azt jelenti, hogy Tarlós István idején még csak 5 milliárd forintot kellett fizetnie Budapestnek, idén 58 milliárdot, jövőre pedig 75 milliárdot.

Eközben az önkormányzatoknak járó „állami normatíva alig emelkedik, súlyos problémákat okozva a száguldó infláció miatt. Mindez a napnál világosabb cáfolata annak a pofátlan hazugságnak, hogy Budapest kivéreztetésére a szegényebb települések támogatása miatt van szükség” - írja.

A költségvetési tanács szintén „kockázatosnak ítéli meg a helyi önkormányzatok támogatásainak több előirányzatát”.Azt írják, az önkormányzatok működési támogatása és a gyermekétkeztetés kiadásai alig haladják meg az ideit, „így valószínűsíthető, hogy ezek nem lesznek elégségesek a feladat finanszírozásához”.

photo_camera Karácsony Gergely Fotó: Németh Dániel/444

Karácsony áprilisban bejelentette, hogy az idei 58 milliárdos szolidaritási adóból 25 milliárdot törvénytelennek tartanak, ezért nem fogják befizetni az államnak. Azért éppen ennyit tartanak vissza, mert a főváros ennyivel többet fizet be jelenleg a költségvetésbe, mint amennyi állami támogatást kap. Az önkormányzat közigazgatási bíróságra megy, abban a reményben, hogy megállapítják a 25 milliárdnyi adó törvénytelenségét.

A főváros szerint ezzel párhuzamosan a kormány három év alatt 81 milliárd forintot vont el Budapesttől az iparűzési adó szabályainak átalakításával.