Marad Európában a ChatGPT-t fejlesztő OpenAI

TECH
2023 május 26., 13:42
Sam Altman, az OpenAI vezérigazgatója
photo_camera Sam Altman, az OpenAI vezérigazgatója Fotó: WIN MCNAMEE/Getty Images via AFP

Vihart kavart Sam Altmann, a Microsoft érdekeltségéhez tartozó OpenAI platformfejlesztő vállalat vezetőjének szerdai nyilatkozata.

Altman arról beszélt a Financial Times szerint, hogy nagyon nem jó irány, ha az Európai Unió megpróbálja túlszabályozni a mesterséges intelligencia felhasználásának lehetőségeit, és ha nem tudnak alkalmazkodni ezekhez a szabályokhoz, az felveti annak lehetőségét, hogy az OpenAI kivonul a piacról.

A vezérigazgató pénteken aztán egy Twitter-posztban visszakozott. Azt írta, hogy nagyon termékeny vitákat folytattak Európában, és nincs tervben a távozásuk:

link Forrás

Altman a Müncheni Műszaki Egyetemen azt mondta, hogy a szabályozótestületeknek nem érdemes azelőtt korlátozásokat bevezetniük, hogy egyáltalán megismernék az érintett technológiákat.

Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa a Reutersnek azt mondta, hogy a piaci szabályok minden esetben az európai állampolgárok biztonságát és jólétét kell szolgálják.

Európa, Breton szerint, nagy erőkkel törekszik arra, hogy olyan módon szabályozza a mesterséges intelligenciát, ami úgy védi az állampolgárok alapvető jogait és biztonságát, hogy közben nem gátolja meg az innovációt.

Az unió végső fázisban jár a generatív mesterséges intelligencia eszközökre, így a ChatGPT-re vonatkozó szabályozás jóváhagyásának folyamatában.

A Bizottság együttműködve a tagállamokkal várhatóan a következő hónapokban dolgozza ki a szabályok részleteit. A jogszabály várhatóan 2025-ben lép majd hatályba. (DW)