Két elsős osztály indulna, de mindkét tanítónő távozott a hosszúhetényi általános iskolából

oktatás
2023 május 27., 08:55

Hosszúhetény közkedvelt kirándulóhely, élhető település, mely a jó minőségű helyi oktatásról ismert, írja a Telex pécsi tudósítója. Az általános iskola minden évfolyamon két osztályt szokott indítani, azonban május 17-én kiderült, hogy mindkét induló osztály tanítónője bejelentette a távozási szándékát. A leendő elsősöket értesítő emailben az igazgató arról írt, hogy a távozásoknak nem volt előjele, de dolgoznak a helyzet megoldásán. Az intézményvezető szerint a jelenlegi oktatási helyzetben, és a státusztörvénnyel a fejük felett a tanítónők döntése érthető.

„Beugrással szaktanárokat sem lehet helyettesíteni, az alsósoknál a tanítónéniket pedig végképp nem” - mondta az egyik szülő az iskola udvarán, ahol a helyi szülői közösségből körübelül negyvenen gyűltek össze, hogy gyertyát gyújtsanak és közös gondolkodásba kezdjenek. Egy édesanya, aki nagyobb gyermeke miatt a felsőbb osztályok problémáira is rálát, telefonon kereste fel Hargitai Jánost, a helyi Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselőt, hogy elmondja aggályait. A képviselő a kormányzati kommunikációs paneleket ismételgette (brüsszelezett), de megígérte, hogy „rááll az ügyre”.

„Nem tetszik az a leszalámizás, ami az országban zajlik. A tanárok célkeresztbe állítása pedig azért is fájdalmas, mert nem egy harsány, magáért könnyen kiálló rétegről van szó. Ráadásul, a szemétszállítókkal ellentétben, a felgyülemlett problémahalmaz nem gyorsan válik láthatóvá, de évtizedekig tartó hatása lesz.” - mondta Bári Valter mérnök, az esemény megválasztott vezetője.

Az iskola igazgatója a Telex megkeresésére nem kívánt nyilatkozni, ami Nagy Erzsébet, a PDSZ elnökségi tagja szerint gyakoran előfordul: a tankerületi központok bár nem tiltják, nem is ajánlják, hogy az intézményvezetők politikai kérdésekben nyilatkozzanak. A Pécsi Tankerület tévesnek titulálta a lap értesüléseit, ehhez képest május 18-án publikálva volt egy felhívás a közszolgálati állásokat hirdető portálon a helyi általános iskolai tanítói pozícióra.