Hiába szórta a gólokat, Haaland messze elmaradt a legendás Dixie Deantől

futball
2023 május 29., 14:44

Everton-szurkolóként félelemmel vegyes tisztelettel fogadtam Erling Haalandot a Premier League-ben, aki az ősszel hármasával lődözte a gólokat.

Az angol első osztály gólrekordját ugyanis 1928-tól az evertonos Dixie Dean tartja, 60 góllal lett gólkirály. Már-már az sem tűnt elképzelhetetlennek, hogy a norvég megdönti a rekordot, amiről soha, senki nem hitte, hogy meg lehet dönteni. Megközelíteni is csak egyszer, 1931-ben sikerült, ha Tom Waring (Aston Villa) 49 gólját egyáltalán megközelítésnek lehet nevezni.

Nos, Haaland belassult tavaszra, 36 gólnál állt meg. Ez csak arra volt elég, hogy az 1992-ben alapított Premier League 34 gólos rekordját megdöntse. Ezt eddig Andy Cole (Newcastle, 1994) és Alan Shearer (Blackburn, 1995) tartotta. A régivágású szurkolók azonban jól tudják, hogy az angol futball nem a Premier League-gel kezdődött.

Voltak, akik az utolsó hetekben azzal a megmosolyogtató trükkel próbálkoztak, hogy Haaland más sorozatokban, így a BL-ben, az FA-kupában és az angol ligakupában szerzett góljait összeadták, ezzel riogatták Dixie Dean és a Premier League-ben az utolsó pillanatban bennmaradt Everton híveit. Nos, Haalandnak ugyan még hátravan az FA-kupa- és a BL-döntője, de így is csak 52 gólnál jár, nem valószínű, hogy a Manchester United és az Inter ellen összesen nyolc gólt szerezzen.

Különben is, BL és ligakupa ugyan nem volt 1927-28-ban, de FA-kupa igen. Az Everton ugyan a 32 között búcsúzott, de Dixie Dean ebben a sorozatban is szerzett három gólt.

Dixie Dean szobra a Goodison előtt és az Everton drukkerei egy 2007-es fotón
photo_camera Dixie Dean szobra a Goodison előtt és az Everton drukkerei egy 2007-es fotón Fotó: GIUGLIO GIL/Hemis via AFP