Már minden második éjjel rakétázzák Kijevet az oroszok

háború
2023 május 29., 06:31
Tüzet oltanak egy ipari épületnél a kijevi dróntámadás után, május 28-án
photo_camera Tüzet oltanak egy ipari épületnél a kijevi dróntámadás után, május 28-án Fotó: SERGEI SUPINSKY/AFP

Robbanások rázták meg az ukrán fővárost múlt éjjel, amikor a hónapban 15. alkalommal indítottak légitámadást az orosz erők. Az első információk szerint senki nem vesztette életét, de a városra hulló törmelékek ezúttal is komoly károkat okoztak.

Az ukrán légierő több mint 40, Kijev felé tartó orosz légi eszközt, köztük drónokat és rakétákat semmisített meg a katonai adminisztráció szerint. „A légvédelmünk működik” - fogalmazott Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere. Szerhij Popko, a helyi polgári és katonai közigazgatás vezetője szerint az állandó támadásokkal „az ellenség pszichológiai nyomás alatt akarja tartani a lakosságot”. A tájékoztatás szerint a támadást a többi között Tu-95MSZ stratégiai bombázókkal és robbanószerkezetekkel felszerelt drónokkal hajtották végre.

Ez már a második éjszakai rakétázás volt egymás után. Vasárnapra virradóra Oroszország minden korábbinál nagyobb légitámadást hajtott végre Ukrajna ellen iráni gyártmányú - Sahíd típusú - drónokkal. Az ukrán légvédelem közölte, hogy az 54 pilóta nélküli repülő eszköz közül 52-t semmisített meg célba érés előtt.

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök 50 évre szóló szankciós törvény tervezetét nyújtotta be Irán ellen a kijevi parlamentben. A törvényjavaslat értelmében egyebek között betiltanák a katonai felszerelések és az úgynevezett kettős, vagyis katonai, illetve polgári célú felhasználásra egyaránt alkalmas termékek kereskedelmét és tranzitját, megtiltanák Iránnak az ukrán légtér használatát, felfüggesztenék Kijev gazdasági és pénzügyi kötelezettségeinek teljesítését Irán felé, és gátat szabnának a technológia- és tőkeexportnak is Iránba. (Aljazeera, MTI)