Serpákat tüntettek ki az Everest első megmászásának 70. évfordulóján Nepálban

sport
2023 május 29., 14:29

Serpákat és rekorder hegymászókat tüntettek ki Nepálban a világ legmagasabb csúcsa, a 8848 méteres Mount Everest első meghódításának 70. évfordulóján.

A nepáli kormány kitüntette Kami Rita serpa hegyi vezetőt, aki az idei mászószezonban kétszer is feljutott a tibeti nyelven Csomolungmának nevezett csúcsra, egyben a legtöbbször, 28 alkalommal mászta meg a magaslatot. Elismerést kapott Szanu Serpa is, aki a világ mind a 14 legmagasabb csúcsára kétszer ért fel.

Kami Rita május 25-én Katmanduban.
photo_camera Kami Rita május 25-én Katmanduban. Fotó: SANJIT PARIYAR/NurPhoto via AFP

A magashegyi mászók közösségének több száz tagja, serpa hegyi vezetők és tisztségviselők vettek részt az évforduló tiszteletére Katmanduban tartott gyűlésen, az ünneplők transzparenseket lengettek, miközben katonazenekari kíséretben vonultak a nepáli főváros központjába.

Az ország turisztikai miniszere, Szusila Szirpali Takuri kitüntette a nepáli Hari Buda Magart, az első embert, aki mindkét lábának (térd fölötti) amputálása után mászta meg az Everestet.

„Május 29. a nap, amire mindannyian emlékszünk és mindig büszkék leszünk, mert Edmund Hillary és Tenzing (Norgay) serpa ezen a napon érte el az Everest csúcsát, és ezen a napon lettek híresek a serpák” – mondta Szanu Serpa.

Hillary és Tenzing Norgay 1953. május 29-én ért fel a világ tetejére. Nepál 2008-ban, Hillary halála után kezdte ünnepelni az évfordulót. Hillary és Tenzing Norgay sikere óta több ezren másztak fel a csúcsra és százak haltak meg a veszélyes hegyoldalakon.

Az idei szezonban mászók és serpák százai jutottak fel az Everestre, 17-en meghaltak vagy eltűntek, köztük a magyar Suhajda Szilárd, aki május 24-én indult oxigénpalack nélkül, egyedül a csúcstámadásra, de vissza már nem tért, és hivatalosan 27-én jelentették be, hogy a keresését befejezték.

A himalájai hegymászószezon márciusban kezdődik és május végén fejeződik be, mert ezután a monszunszelek és az emelkedő hőmérséklet miatti olvadás túl veszélyessé teszi a hegyek megmászását.

A globális felmelegedés egyre nagyobb aggodalmat jelent a hegymászóknak és azoknak, akiknek megélhetése a hegymászóturizmustól függ. Az emelkedő hőmérséklet miatt azoknak, akik eddig havon és jégen haladtak felfelé, puszta sziklákon kell majd mászniuk. Friss kutatások alapján az Everest gleccserei 2000 évnyi jeget veszítettek el az elmúlt 30 évben. (MTI)