Koszovói zavargások: meg kellett műteni az egyik sérült magyar katonát

külföld
2023 május 30., 04:28

Szijjártó Péter külügyminiszter kedd hajnali posztja szerint repeszsérülések miatt négy magyar békefenntartó szorul kórházi ellátásra a hétfői koszovói zavargások után, közülük az egyiket meg kellett műteni, egyikük állapota sem életveszélyes. Szijjártó szerint a kórházban ápoltakat Bencze József pristinai nagykövet látogatta meg.

A hétfői zavargásokban összesen húsz magyar KFOR-katona sérült meg a legutóbbi adatok szerint, az olasz békefenntartóknál is ugyanennyi a sérültek száma, és összesen ötvenkét szerb sérült meg.

Angelo Michele Ristuccia KFOR-parancsnok elfogadhatatlannak nevezte, hogy békefenntartókra támadt a tömeg, és azt ígérte, hogy a misszió folytatódni fog a történtek után is. Giorgia Meloni olasz kormányfő szintén arról beszélt, hogy elfogathatatlan, ami történt, és azt mondta, hogy minél hamarabb csökkenteni kell a feszültséget. Vučić szerb elnök korábban felszólította a szerbeket, hogy kerüljék az összetűzést a KFOR-ral, mert az a koszovói albán vezetés malmára hajtja a vizet. Azt ígérte, mindent megtesz a béke érdekében

A túlnyomórészt albánok lakta, függetlenségét 2008-ban egyoldalúan kikiáltó Koszovó biztonságára a NATO által életre hívott KFOR felügyel, soraikban magyarokkal. Hétfőn azért tüntettek azért helyi szerbek, mert választási bojkottjuk miatt volt olyan koszovói szerb település, ahol a szavazásra jogosultak 3,5 százalékának szavazataival lett polgármester egy albán politikus.

(Guardian)