Ugandában aláírták a törvényt, ami szerint halálbüntetést is kaphatnak a homoszexuálisok

külföld
2023 május 30., 09:10

Yoweri Museveni elnök aláírta Ugandában azt a melegellenes törvényt, ami a világ legszigorúbb LMBTQ-ellenes törvénye lett azzal, hogy bárkit, akit elítélnek az országban homoszexualitása miatt, az életfogytiglani börtönbüntetést kaphat. A törvény azokra, akik HIV-vírussal fertőznek meg valakit, vagy azonos nemű 18 év alattiakkal létesítenek szexuális kapcsolatot, halálbüntetést ír elő.

photo_camera Fotó: PHILL MAGAKOE/AFP

A Pepfar, az UNAids és a Global Fund egy közös nyilatkozatot adott ki, miszerint aggódnak a törvény „káros hatásai” miatt, mert „a törvény elfogadásával járó megbélyegzés és megkülönböztetés” miatt már most kevesebben fordulnak segítségért az AIDS megelőzése vagy kezelése miatt.

Joe Biden amerikai elnök egy közleményben „az egyetemes emberi jogok tragikus megsértésének” nevezte, hogy elfogadták a törvényt, egyben sürgette Ugandát, hogy vonják vissza azt. Hozzátette, hogy Washington „további lépéseket”, szankciókat fontolgat.

A jogszabályt azok az ugandai csoportok is elítélték, amik bírósági keresetet indítottak a jogszabály megsemmisítése érdekében, miután az diszkriminatív, és sérti az LMBTQ+ emberek jogait. Egy hasonló törvényt az ugandai alkotmánybíróság 2014-ben már megsemmisített. Egy ugandai jogvédő aktivista szerint „az ugandai elnök ezzel legalizálta az államilag támogatott homofóbiát és transzfóbiát”.

Bencsik András viszont feltehetően örül, legalábbis a Demokrata főszerkesztője március végén a Sajtóklub egyik adásában arról beszélt, hogy van egy jó híre, mégpedig az, hogy „Ugandában a parlament egy LMBTQ-ellenes törvényt hozott, tehát a bubukat, ha összeházasodnak, kivégzik”. A bubuk szóval vélhetően olyanokra utalt, akik nem heteroszexuálisak. (BBC)