Varga átadta Kövérnek a jövő évi költségvetést, maradnak az extraprofitadók

gazdaság
2023 május 30., 09:49

Varga Mihály kedden délelőtt „virtuálisan adta át” Kövér Lászlónak a 2024-es költségvetést. A sajtótájékoztatót a pénzügyminiszter a Portfolio szerint azzal kezdte, hogy háborús időkben olyan költségvetésre van szüksége az országnak, ami megvédi az ország biztonságát, megvédi a munkahelyeket, a családokat és a nyugdíjasokat. Úgy fogalmazott, hogy a 2024-es költségvetés egy védelmi költségvetés, és elmondta azt is, hogy a rezsivédelem 1000 milliárd forintnál is nagyobb többletterhet jelent Magyarországnak.

photo_camera Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Varga szerint jövőre visszatérhetünk a fenntartható növekedési pályára, és folytatódhat a gazdaság felzárkózása. Közlése szerint a főbb számok a következők:

  • 2,9 százalékos hiánycél az idei 3,9 százalékról,
  • 66,7 százalék lesz a GDP-arányos adósságráta,
  • 6 százalék körüli szintre csökkentett infláció,
  • 4 százalék körüli GDP-növekedés.

Varga ezután bejelentette, hogy a kormány megkezdi az extraprofitadók kivezetését, de azt már nem tette hozzá, hogy tavaly decemberben a kormány az Európai Bizottságnak azt ígérte, hogy a 2022-ben bevezetett plusz különadók jövőre már nem élnek velünk. A pénzügyminiszter szerint a kormány tartalékot is képez, ami 220 milliárd forintot tesz ki.

Varga azt mondta, a nyugellátások összege jövőre 6542 milliárd forint lesz – 392 milliárd forinttal több, mint idén – , jövő év elején 6 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, lesz 13. havi nyugdíj 449 milliárd forint értékben, és 20,5 milliárd forint lesz nyugdíjprémium kifizetésére.

Az egészségügy 3225 milliárd forintból, 424 milliárd forinttal több forrásból gazdálkodhat, a rezsivédelmi alap 1360 milliárd forint lesz, a családok támogatására 3307 milliárd forint áll rendelkezésre, megmarad a négy gyerekes anyák szja-mentessége és a 25 év alattiak adómentessége is.

A tanárok és az egészségügyi dolgozók béremeléséről azt mondta, „az uniós forrásokért a kormány mindent megtesz”.