Perújítást kért a Teréz körúti robbantás miatt elítélt férfi ügyvédje

bűnügy
2023 május 31., 09:10

Perújítást kezdeményezett a 2016-os Teréz körúti robbantás elkövetése miatt életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélt P. László ügyvédje - írja a 24.hu. Keviczki István nyolc új igazságügyi szakvéleményt is benyújtott, amelyek szerinte alátámasztják, hogy védence ártatlan. Az ügyvéd felmentést, de legalább enyhébb ítéletet várna az új eljárástól.

P. Lászlót 2019-ben többszörösen minősített emberölés kísérlete és terrorcselekmény miatt jogerősen életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélték, amiért 2016-ban egy, a Teréz körúton elhelyezett bombával életveszélyesen megsebesített két rendőrt. Az elkövető nem sokkal később e-mailt küldött a Belügyminisztériumnak, melyben leírta, hogyan, miből készítette a bombát, és azt is jelezte, hogy lesznek követelései. Egy másik el nem küldött, de a számítógépén megtalált e-mailben pedig - újabb halálos kimenetelű robbantásokkal fenyegetve - egymillió eurót követelt volna.

P. Lászlót vezetik elő az előzetes letartóztatásról döntő tárgyalásra a Budai Központi Kerületi Bíróság folyosóján 2016. október 21-én.
photo_camera P. Lászlót vezetik elő az előzetes letartóztatásról döntő tárgyalásra a Budai Központi Kerületi Bíróság folyosóján 2016. október 21-én. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

A robbantás után a hatóságok hajtóvadászatot indítottak az elkövető ellen, P. Lászlót végül októberben fogták el Zala megyében, a terrorelhárítók páncélozott járművekkel vonultak fel a férfi ellen. A tárgyalásokon a vádlott nagyon zavartan viselkedett, volt, hogy lefeküdt a vádlottak padjára és a földre vetette magát, az előzetesben pedig megpróbálta megölni magát.

P. László védője informatikai, a vegyész, a fizikus, a mérnöki és a pszichológusi szakértői véleményekkel próbálja is kétségbe vonni a jogerős ítéletet.

  • az informatikai szakértő szerint például a digitális felvételek szerint az elkövető jóval alacsonyabb, mint a 185 centi magas P. László, a nyomozás során nem vizsgált kamerafelvételek szerint viszont két-három gyanús figura is volt a környéken a robbantás idején, akik közül az egyik "olyan mozdulatot tesz, mintha a mandzsettájában lévő mikrofonba beszélne";
  • a vegyész véleménye szerint a bomba helyszínen talált maradványai nem egyeznek azzal a recepttel, amit P. László a beismerő vallomásában leírt;
  • az elektronikai szakvélemény szerint ha tényleg távvezérelt bomba robbant volna, ahogy P. László vallotta, akkor több izzófoglalatnak és hasonló nyomnak kellett volna lennie a helyszínen;
  • a fizikai szakértő szerint túlságosan szabályosan helyezkedtek el P. László DNS-ét hordozó bűnjelek;
  • A pszichológiai szakvélemény szerint pedig a Belügyminisztériumba küldött email és az elítélt laptopján talált dokumentum stílusa, az abban használt szavak „nem egyeztethetők össze” a terhelt egyéniségével.

Keviczki István szerint az új bizonyítékok alapján a védencét fel kell menteni. Perújítást jogerős ítélet ellen csak akkor engedélyeznek, ha olyan új bizonyíték merült fel, amit nem bírált el a bíróság, és ha ezek alapján enyhébb ítéletet kellett volna kiróni a vádlottra.