2009 óta először zárt egymás után három negyedévet recesszióban a magyar gazdaság

gazdaság
2023 június 01., 07:54

Nyilvánosságra hozta a Központi Statisztikai Hivatal az idei első negyedév kiigazított és kiegyensúlyozott GDP-adatait. A magyar gazdaság teljesítménye a tavalyi első negyedévhez képest 1,1 százalékkal, az előző negyedévhez képest 0,3 százalékkal esett vissza - írta meg a hvg.hu.

Az ipar teljesítménye 3,1 százalékkal esett vissza a tavalyi első negyedévhez képest. Az építőipar hozzáadott értéke például 9,2 százalékkal maradt el a tavalyitól. De a kiskereskedelmi forgalom is jelentősen visszaesett, 9,5 százalékkal volt kisebb, mint 2022 hasonló időszakában.

Nőtt viszont a szolgáltatások hozzáadott értéke. Az ágazatban kiemelkedő volt a humán-egészségügyi, szociális ellátási ág teljesítménye, mely 16,9 százalékkal nőtt a tavalyi első negyedévhez képest.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB), azaz a magyar jegybank épülete Budapesten, a Szabadság tér 8-9-ben. Tervezője Alpár Ignác, 1905-ben készült el.
photo_camera A Magyar Nemzeti Bank (MNB), azaz a magyar jegybank épülete Budapesten, a Szabadság tér 8-9-ben. Tervezője Alpár Ignác, 1905-ben készült el. Fotó: Jászai Csaba/MTI/MTVA

1995 óta mérik a most használt módszertannal a GDP-t, azóta csupán egyszer fordult elő, hogy egymást követő három negyedévben is csökkenjen a gazdaság teljesítménye: 2008 júliusa és 2009 márciusa között. A mostani recesszió így másodikként produkálja ezeket az adatokat.