Mateusz Morawiecki: „Csak amolyan óbégatásról van szó”

európai unió
2023 június 01., 17:18

Az európai szabályok nyílt megsértése lenne a magyar európai uniós elnökség visszavonása – jelentette ki az MTI híre szerint a lengyel miniszterelnök a lengyel közszolgálati rádió által közvetített moldovai sajtóértekezletén.

Mateusz Morawiecki az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozójának keretében nyilatkozott a sajtónak.

A jövő év második félévi magyar uniós tanácsi elnökség felfüggesztését javasoló európai parlamenti állásfoglalásra vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva reményét fejezte ki, hogy „csak amolyan óbégatásról van szó” az EP részéről, hiszen – mint fogalmazott – ez a lépés nyílt megsértése lenne az uniós szabályok legfontosabb formájának, vagyis az alapszerződéseknek. Az Európai Unió működésének „ilyen rombolása nemcsak zsákutca, hanem egy szakadékba vezető út” – jelentette ki Morawiecki.

photo_camera Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Robert Abela máltai miniszterelnöknek magyaráz a moldovai Bulboacában, 2023. június 1-jén. Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

Az Európai Parlament szerdán megszavazta azt a határozatot, amellyel az Európai Tanácsra akar nyomást gyakorolni, hogy az akadályozza meg Magyarország 2024 második félévére eső soros uniós elnökségét. A 442 igennel, 144 nemmel, 33 tartózkodással megszavazott határozat szerint az EP kétségbe vonja, hogy Magyarország el tudná látni az uniós jogalkotásban fontos elnökségi szerepet. Indoklásuk szerint a magyar kormány nem tartja be az Unió alapértékeit és nem tiszteli az együttműködés elvét.

Varga Judit igazságügy-miniszter szerint „teljesen feleslegesen szavaztak" az EP-képviselők a magyar kormány soros uniós elnökségét elítélő határozatról, ugyanis már zajlik az előkészítő munka, jövő héten a Tanács vezető munkatársaival tárgyalnak az állami vezetők.