Novák Katalin rekordszámú elítéltnek adott elnöki kegyelmet

POLITIKA
2023 június 01., 04:54

Soha ennyi elítélt nem szabadult elnöki kegyelemmel a rendszerváltás óta, mint most tavasszal, miután április 27-én egyszerre 22 személy kegyelmi kérvényét írta alá Novák Katalin – írja a hvg.hu.

Ahogy írják, a köztársasági elnök ezzel erősen megdobta a számokat, mert március végéig összesen három kérelmet hagyott jóvá, vagyis havi egyet, aztán meg egyetlen nap alatt további 22-t. Utóbbival új rekordot állított be, pedig már tavaly is megdöntött kettőt:

Tavaly az elé került végrehajtási kegyelmi kérvények 5,67 százalékát hagyta jóvá – ilyen magas arányra 25 éve nem volt példa. Utoljára 1997-ben volt hasonlóan magas a jóváhagyási arány, még Göncz Árpád idejében.

Illetve szintén tavaly a jogerősen még el nem ítélt vádlottaknak adható eljárási kegyelemből hetet hagyott jóvá, ez is magas szám, főleg úgy, hogy ilyen típusú kegyelmet az utóbbi tíz évben senki sem kapott.

Az április 27-i tömeges kegyelemosztogatásra persze nemcsak a rekord magas szám miatt fogunk emlékezni, hanem mert a 22 kegyelmi döntésből hat a Hunnia-per érintettjeinek kedvezett, köztük Budaházy Györgynek, akit idén márciusban hat év fegyházra ítélte a bíróság terrorcselekmény miatt.

A hvg.hu közérdekű adatigénylésére válaszul a Sándor-palota közölte, hogy az államfő április 27-i kegyelmi döntései közül „hat kapcsolódott a Hunnia-perben érintett személyekhez”, és a további, kegyelmet kapott „16 személy mindegyike külön büntetőügy terheltje volt”. Azt is írták, hogy a 22 döntés mindegyike végrehajtási kegyelmi döntés volt, vagyis az érintettek jogerős büntetése ért ezzel véget.