A magyar kormány új videója már el is csatolta Ukrajnától a Krím-félszigetet

háború
2023 június 02., 18:18

Oroszország 2014 óta tartja megszállás alatt a Krím-félsziget, az Oroszországi Föderációhoz való csatlakozásról szóló népszavazás eredményét az EU tagállamai, így elvileg Magyarország érvénytelennek tekintik. Az eredményt eddig csak olyan országok ismerték el, mint Afganisztán, Kuba, Észak-Korea, Kirgizisztán, Nicaragua, Szudán, Szíria és Zimbabwe.

Hébe-hóba még a magyar kormánytagoktól is elhangzik, hogy fontosnak tartják Ukrajna területi integritását. Tavaly decemberben még Orbán is azt mondta, hogy Ukrajna csak akkor lehet független és szuverén, ha megmarad a területi integritása.

Ehhez képest pár napja megjelent a magyar kormány csatornáin egy propagandavideó, ahol a felvillanó Ukrajna-térképnek már nem része a Krím-félsziget, azt már nem jelölték pirossal. Míg a többi megszállt területet nem sorolták át.

Pedig a Krím visszaszerzése célja az ukrán háborús törekvéseknek. Ben Wallace, a Brit kormány védelmi államtitkára pénteken beszélt arról a Washington Postnak, hogy reális esélyt lát arra, hogy Ukrajna sikeresen visszafoglalja a Krímet, mivel az orosz erők kifogytak a szükséges felszerelésből. Oroszországban viszont januárban be is tiltották azokat a térképeket, amik vitatják, hogy a Krím orosz terület lenne.

A kormány videójában egy másik kép pedig azt sugallja, hogy a békéről leginkább az Egyesült Államoknak és Oroszországnak kellene megállapodnia. Orbán Viktor is pont arról beszélt tavaly nyáron Tusványoson, hogy ezt a háborút nem orosz–ukrán béketárgyalás fogja lezárni. „Aki erre vár, hiába vár. Miután Oroszország biztonsági garanciákat akar, ezért a háborút csak orosz–amerikai tárgyalások tudják lezárni. Amíg nem lesz orosz–amerikai tárgyalás, addig nem lesz béke sem.” A miniszterelnök politikai igazgatója, Orbán Balázs már eleve amerikai-orosz háborúnak tartja a konfliktust.

link Forrás