„Ez volt életem legnehezebb mentése” – mondta a serpa, aki a saját hátán hozott le egy halálközelben lévő hegymászót a Mount Everestről

sport
2023 június 02., 13:37

Gelje Serpa május 18-án egy kínai ügyfelével mászott a Mount Everest csúcsa felé, éppen a halálzónában - ahol rendkívül hideg van és ahol a legtöbb ember pótlólagos oxigén nélkül csak percekig bírja - voltak, amikor Gelje meglátott egy hidegtől reszkető hegymászót. Sikerült meggyőznie ügyfelét, hogy adja fel csúcstámadási tervét, hogy nekikezdhessen az életveszélyben lévő mászó mentésének.

link Forrás

A maláj hegymászónak semmije sem volt, majdnem meghalt, mondta a 30 éves nepáli hegyi vezető a CNN-nek. „Senki sem segített neki, sem barátok, sem oxigén, sem serpák, sem vezetők nem voltak vele. Elég veszélyes volt”.

Szerinte más hegymászók és hegyi vezetők csak a csúcsra koncentráltak, óvakodva attól, hogy megálljanak ebben a magasságban. „A mentés nagyon nehéz volt" – mondta Gelje. A serpa korábban több mint 55 mentést hajtott végre, de azt mondta, „ez volt élete legnehezebbje”.

Gelje egy hálózsákba csavarta a maláj férfit, majd egyedül, hat óra alatt egészen 7900 méteres magasságig vitte le saját hátán a hegymászót. Ott csatlakozott hozzá Nima Tahi Serpa, akivel felváltva - néha a hóban vonszolva - a 7162 méteren lévő hármas táborig szállították a mászót, akit aztán helikopter vitt az alaptáborba.

Gelje Serpa nem sokkal a sikeres mentés után indult el Suhajda Szilárd megkeresésére, a magyar hegymászót azonban nem találták meg. A 2023-as lett a csúcstámadások történetének legtöbb halálos áldozatot hozó szezonja a Mount Everesten, 12 próbálkozó halt meg, további 5 embert nem találnak.