Meleg karakter miatt bírságoltak meg egy streaming szolgáltatást Oroszországban

külföld
2023 június 02., 12:46

Először bírságoltak meg az orosz hatóságok egy streaming szolgáltatást az „LMBTQ-propagandát” tiltó törvény alapján, írta az RBC hírportál alapján a Moscow Times. A szentpétervári bíróság a Trikolor Kino i TV-re 1,2 millió rubel, átszámítva körülbelül 5 millió forint büntetést szabott ki a kedden tartott tárgyaláson.

photo_camera Fotó: MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP

A szolgáltatás meg nem nevezett vezetője 200 ezer rubel pénzbírságot kapott. A Trikolor - aminek 2021-ben több mint 12 millió előfizetője volt - nem közölte, hogy mely tartalmak sértik a törvényt, de azt írta, hogy az érintett anyagokat levették.

Az orosz médiahatóság, a Roszkomnadzor 19 szabálysértési pert indított az ország összes nagy streaming szolgáltatása ellen az RBC szerint. A Roszkomnadzor elsősorban a 2016-os „Teljesen idegenek” című olasz vígjáték miatt vizsgálja a platformokat, aminek meleg az egyik szereplője, idézett az RBC egy meg nem nevezett orosz médiaipari forrást. Az orosz kulturális minisztérium 16+-os korhatár-besorolással adta ki a film forgalmazási engedélyét. Most közölte, hogy fontolgatja az engedély visszavonását a meleg karakter miatt.

A törvény eredetileg a kiskorúakat célzó tartalmakra vonatkozott, ám ezt novemberben kiterjesztették az összes korosztályra. A jogsértéseket 5 millió rubelig terjedő pénzbírsággal büntetik.

Magyarországon sem példa nélküliek a hasonló ügyek, 2022 augusztusában a „Jurassic World: Krétakori tábor” című netflixes mesét vizsgálta a magyar médiahatóság, mert egy jelenetben lányok csókolóznak. A homofóbtörvény értelmében - ami pedofíliaellenes jogszabálynak indult, majd megszórták egy rakás módosítóval - 18 év alattiak számára elérhető tévéműsoroknál, reklámoknál nem szabad megjeleníteni a homoszexualitást. Korábbi videónkból kiderül, hogy az NMHH nem nagyon tudja alkalmazni a törvényt.

link Forrás