Állítólag titokban Kínában járt a CIA igazgatója

utazás
2023 június 03., 11:45

Titkos látogatást tett Kínában az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója – írta amerikai kormányforrásokra hivatkozva a Financial Times.

A lap forrásai szerint William Burns májusban utazott Pekingbe, ahol kínai kormányilletékesekkel tárgyalt. A egyik nyilatkozó amerikai kormánytisztviselő azt mondta, Burns a kínai megbeszélésein elsősorban a kommunikációs csatornák nyitva tartásának fontosságát hangsúlyozta.

A CIA igazgatójának személyében Joe Biden amerikai elnök kormányának eddigi legmagasabb rangú tisztviselője látogatott Kínába – írja a Financial Times, ami szerint Burns utazása jelzi, hogy a Fehér Házat mennyire aggasztja Peking és Washington kapcsolatainak romlása.

William Burns, a CIA igazgatója egy szenátusi bizottsági meghallgatáson Washington DC-ben 2023. március 8-án.
photo_camera William Burns, a CIA igazgatója egy szenátusi bizottsági meghallgatáson Washington DC-ben 2023. március 8-án. Fotó: Mandel Ngan/AFP

A lap forrásai azt állítják, Biden tavaly a CIA igazgatóját bízta meg azzal is, hogy próbálja meg lebeszélni Nancy Pelosit, az amerikai képviselőház akkori elnökét Tajvan felkereséséről. (Hogy mindebből mennyi lehet igaz, az ellenőrizhetetlen.)

Kína és az USA kapcsolatai Nancy Pelosi hivatalos tajvani látogatása után újabb mélypontra süllyedtek, és Kína az amerikai képviselőház elnökének utazására válaszul nagyszabású katonai gyakorlatot hajtott végre a sziget közelében.

Joe Biden a múlt hónapban, a hét vezető ipari hatalom csoportjának (G7) hirosimai csúcsértekezletén azt mondta: „azonnali olvadást” vár a kétoldalú kapcsolatokban. Az amerikai elnök nem említett részleteket, de a brit lap szerint a CIA igazgatója Biden kijelentése előtt utazott Pekingbe. (FT)