Ha Orbán olyan okos, akkor győzze meg Putyin barátját, hogy vonja vissza a csapatait – javasolja az ukrán kormány

háború
2023 június 03., 05:30
Dmitro Kuleba és a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg 2022 áprilisában
photo_camera Dmitro Kuleba és a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg 2022 áprilisában Fotó: FRANCOIS WALSCHAERTS/AFP

Hullámokat vetett a magyar miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádiós kiselőadása. Ebben ugyanis kifejtette, hogy nyugaton mindenki lelkes a tervezett ukrán ellentámadások miatt, de ő, aki másfél évig volt katona, tudja, hogy a támadó fél vesztesége háromszorosa lehet a védekező félnek, az ukrán lakosság pedig töredéke az orosznak, ilyen körülmények között a nagy hadászati támadás rengeteg áldozattal jár. Épp ezért Orbán szerint mindent meg kell tenni az ellentámadás előtt, hogy meggyőzzék a feleket, tűzszünetre és tárgyalásokra van szükség.

Ukrán oldalról először az elnök befolyásos tanácsadója, Mihajlo Podoljak reagált nagyon élesen. Azt írta, hogy Orbán nyilatkozata abszurd, és egyértelműen sérti az Európai Unió értékeit és általában a nemzetközi jogot. „Ez Európa szándékos megalázása és Oroszország terrorista akcióinak elnézése. Ez az agresszor szándékos igazolása és bátorítása Ukrajna/Európa további rombolására... Itt az ideje, hogy Magyarország felismerje, hogy Ukrajna az ellentámadással visszaszerzi területeit és népét. Ez pedig igazságos és szükségszerű. És ha a magyar miniszterelnök valóban aggódik az áldozatok miatt, akkor hívja fel barátját, Putyint, és kérje meg, hogy vonja ki az orosz fegyveres erőket Ukrajna nemzetközileg elismert határain belülről. És akkor vége a háborúnak. Nincs több áldozat. A megszálló fegyveres erők teljes kivonása a háború befejezésének előfeltétele. Hallott valaki ilyen felhívást Orbántól Oroszországhoz?”

link Forrás

Dmitro Kuleba egy sajtótájékoztatón reagált. A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Ukrajna a világon mindenkinél jobban szeretné, ha minél hamarabb helyreállna a béke, „de egy igazságos béke, egy olyan béke, amely elsősorban a területi integritás helyreállítását jelenti”.

„Ezért, amikor valaki azt kezdi mondani: nincs szükség ellentámadásra, tárgyaljunk, akkor, ha olyan okos, meggyőzi (Putyin orosz elnököt), hogy vonja ki csapatait Ukrajnából, és akkor nem lesz ellentámadás”

- idézi válaszát az Ukrajinszka Pravda. Kuleba szerint nem az a jó megközelítés, ha azt ismételgeti valaki, hogy Ukrajnának valamit fel kell adnia ahhoz, hogy megoldás szülessen. „Ez egy perverz logika, egy beteges logika, amely teljesen megbukott a 2014 és 2022 közötti időszakban. Ha segíteni akarnak, használják a kapcsolataikat, és győzzék meg Putyint arról, hogy vonuljon ki Ukrajnából” - zárta szavait.

Az ukrán nyilvánosság arról is értesült, hogy a magyar kormány új videója már el is csatolta Ukrajnától a Krím-félszigetet. Az ukrán ellentámadásról Orbánnál némileg árnyaltabb képet fest friss cikkében Rácz András, aki szerint kettős orosz stratégia várható.