CNN: Ukrajna szabotázsakciókra épített ki hálózatot Oroszországban, és már drónokat ad nekik a támadásokhoz

háború
2023 június 05., 13:34

Ukrajna ügynökök és szimpatizánsok hálózatát építette ki Oroszországon belül, ezek orosz célpontok elleni szabotázsakciókat igyekeznek végrehajtani, és Ukrajna drónokat kezdett adni nekik a támadások végrehajtásához – írja a CNN több, az ügyben az amerikai hírszerzést ismerő forrásra hivatkozva.

Amerikai tisztviselők szerint ezek az ukránbarát oroszországi ügynökök május elején dróntámadást hajtottak végre a Kreml ellen, és Oroszországon belülről indítottak drónokat, nem pedig Ukrajnából Moszkvába.

Nem világos, hogy az elmúlt napokban végrehajtott más dróntámadásokat is (köztük egy Moszkva melletti lakónegyedet és egy másik dél-oroszországi olajfinomítókat célzó támadást) Oroszország belsejéből indították, vagy az ukránbarátok hálózata hajtotta végre.

Egy moszkvai lakóház vizsgálata egy állítólagos dróntámadás után május 30-án.
photo_camera Egy moszkvai lakóház vizsgálata egy állítólagos dróntámadás után május 30-án. Fotó: Kirill Kudrjavcev/AFP

Az amerikai tisztviselők szerint Ukrajna ukránbarát szimpatizánsokból és az ilyen típusú hadviselésben jól képzett operatívokból álló szabotázssejteket alakított ki Oroszországon belül. Úgy vélik, Ukrajna adhatott nekik ukrán gyártmányú drónokat, és két amerikai tisztviselő a CNN-nek azt mondta: nincs bizonyíték arra, hogy a dróntámadásokat az USA által biztosított drónokkal hajtották volna végre.

A tisztviselők nem tudták megmondani, hogyan sikerült Ukrajnának a drónokat az ellenséges vonalak mögé juttatnia, de két forrás szerint jól bejáratott csempészútvonalakat alakítottak ki, ezeken keresztül drónokat vagy drónalkatrészeket küldhettek Oroszországba.

Egy európai titkosszolgálati tisztviselő azt mondta: az orosz-ukrán határ hatalmas és nagyon nehezen ellenőrizhető, ezért alkalmas a csempészetre – erre is használták a csempészek az elmúlt, a keleti végeken háborúval töltött évtizedben. Az illető azt mondta: „Azt is figyelembe kell venni, hogy ez Oroszország perifériája. A túlélés mindenki problémája, így a készpénz csodákra képes.”

Az is homályos, hogy pontosan ki irányítja ezeket az eszközöket, bár amerikai tisztviselők szerint az ukrán hírszerző közösségen belüli elemek is érintettek. Két forrás azt mondta, Volodimir Zelenszkij általános paramétereket szabott meg arra vonatkozóan, hogy titkosszolgálatai és biztonsági szolgálatai mit tehetnek, de nem minden műveletet kell aláírnia.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat vezetőjének szóvivője a CNN-nek azt mondta: folytatódni fognak a rejtélyes robbanások és dróntámadások Oroszországon belül.

„Csak a győzelmünk után nyilatkozunk a »pamut« eseteiről” – mondta. A szóvivő a Biztonsági Szolgálat vezetőjét, Vaszil Maljukot idézve azt mondta, ettől függetlenül „a pamut égett, ég és égni fog”. (A „pamut” egy szlengszó, amit az ukránok használnak robbanásokra, általában Oroszországban vagy Ukrajna oroszok által megszállt területein. Eredete a háború első heteire nyúlik vissza, és abból a tényből ered, hogy az oroszul a pukkanás szó nagyon hasonlít az ukrán gyapot szóra.)

Az elmúlt évben folyamatosan titokzatos tüzek keletkeztek és robbanások történtek Oroszországon belül, ezek az olaj- és üzemanyagraktárakat, a vasutakat, a katonai besorozási irodákat, a raktárakat és a csővezetékeket célozták. De az elmúlt hetekben felerősödtek ezek az orosz földet ért támadások, kezdve a Kreml épülete elleni dróntámadástól. Úgy tűnik, ez az ukránok „hónapokig tartó erőfeszítéseinek csúcspontja”, hogy létrehozzák az infrastruktúrát az ilyen szabotázsakciókhoz – mondta a hírszerzést ismerő egyik forrás.

„Ukrajnában egyesek már hónapok óta eléggé következetesen próbálnak agresszívebbek lenni. És bizonyosan volt erre némi hajlandóság a felsőbb szinteken. is A kérdés mindig is az volt, hogy képesek-e ezt megtenni” – mondta a névtelenül forrás.

Az ukrán katonai hírszerzés főnöke, Kirilo Budanov következetesen az Oroszország elleni hadműveletek legszemtelenebb terveit javasolta, és nagyra értékeli a szimbolikus cselekedeteket – mondták amerikai tisztviselők a CNN-nek.

A Washington Post szerint az év elején az internetre kiszivárgott titkos Pentagon-dokumentumok szerint a CIA felszólította Budanovot, hogy „halasszák el” az Oroszország elleni támadásokat Ukrajna megszállásának évfordulóján. A titkos dokumentumok szerint Budanov egyetértett a CIA kérésével. De drónokat láttak Moszkva közelében február 28-án, néhány nappal a háború egyéves évfordulója után.

Egy másik kiszivárgott amerikai hírszerzési jelentés szerint Zelenszkij február végén drónok segítségével orosz bevetési helyszíneket javasolt az orosz Rosztovi megyében, mivel Ukrajnának nincsenek olyan nagy hatótávolságú fegyverei, amik képesek voltak ilyen messzire eljutni. Nem világos, hogy ez a terv előrehaladt-e, de a Rosztov megyei olajlétesítmények kigyulladtak, miután feltételezett drónok az elmúlt évben többször is eltalálták őket – a támadásokat Oroszország jelenleg vizsgálja, és az ukrán „fegyveres alakulatok bűntetteit okolja”.

„Csak annyit kommentálok, hogy oroszokat öltünk, és folytatjuk az oroszok gyilkolását a világ bármely pontján Ukrajna teljes győzelméig” – mondta Budanov a múlt hónapban a Yahoo Newsnak, amikor arról kérdezték, hogy tavaly Moszkva külvárosában megölték Alekszandr Dugin lányát. Az amerikai hírszerző közösség úgy értékelte, hogy ezt a műveletet az ukrán kormány egyes elemei engedélyezték.

Az Egyesült Államok magas rangú tisztviselői nyilvánosan elítélték az Oroszországon belüli csapásokat, figyelmeztetve a háború eszkalációjának lehetőségére. De a CNN-nek privátban nyilatkozó amerikai és nyugati tisztviselők azt mondták, hogy szerintük a határokon átnyúló támadások okos katonai stratégia, ami arra kényszerítheti az oroszokat, hogy erőforrásokat a saját területük védelmére fordítsák, miközben Ukrajna jelentős ellentámadásra készül.

Kedden a brit külügyminiszter azt mondta, hogy Ukrajnának szabad önvédelemből támadásokat végrehajtani orosz területeken lévő célpontok ellen is. Nicolas Vaujour francia admirális, a vezérkar hadműveleti főnöke a CNN-nek azt mondta, hogy az Oroszországon belüli támadások csupán „a háború részét képezik”, és lehetőséget kínálnak arra, hogy üzenetet küldjenek Oroszország lakosságának, vagyis Ukrajnának nem „tilos” ezen gondolkodni.

Ukrán tisztviselők ráadásul privátban azt mondták, hogy folytatni kívánják a támadásokat Oroszországon belül, mert ez egy jó figyelemelterelési taktika, ami arra kényszeríti Oroszországot, hogy törődjön a saját otthoni biztonságával – állítja egy amerikai forrás, aki ukrán tisztviselőkkel beszélt az elmúlt napokban.

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma hírszerzési közleményében közölte, hogy az ukránbarát partizáncsoportok támadásai és a dróncsapások Belgorod határvidékén arra kényszerítették Oroszországot, hogy „a katonai tűzerő teljes skáláját saját területén telepítse”. „Az orosz parancsnokok akut dilemmával néznek szembe”, hogy megerősítsék-e a védelmet Oroszország határ menti régióiban, vagy megerősítsék vonalaikat a megszállt Ukrajnában – áll a frissítésben.