Ferencz Orsolya űrbiztos ül be Bajkai István helyére

POLITIKA
2023 június 06., 18:51

Ferencz Orsolyának adta az áprilisban elhunyt Bajkai István országgyűlési képviselői mandátumát a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedden.

Ferencz Orsolya nem csak a külügy űrkutatásért felelős miniszteri biztosa volt eddig, hanem a VIII. kerületben egyéni képviselőként is dolgozott. Az utóbbit fel kell adnia, de a Fidesz nemrég úgy módosította a választási törvényt, hogy már ne kelljen időközit tartani a kerület 11. számú választókerületében.

Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért és űrtevékenységért felelős miniszteri biztosa a Nemzetközi Űrhajós Szövetség (ASE) 33. kongresszusának ünnepélyes megnyitója után sajtótájékoztatót tart Budapesten a Hotel Hiltonban 2021. november 1-én.
photo_camera Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért és űrtevékenységért felelős miniszteri biztosa a Nemzetközi Űrhajós Szövetség (ASE) 33. kongresszusának ünnepélyes megnyitója után sajtótájékoztatót tart Budapesten a Hotel Hiltonban 2021. november 1-én. Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

A listán szerzett mandátum megüresedése esetén a jelölőszervezet nevezheti meg, kinek kéri kiadni a mandátumot. A közös pártlistát állító jelölőszervezetek az elhunyt képviselő helyére a fideszes pártlista 58. helyén szereplő Ferencz Orsolyát jelentették be a megüresedett mandátum betöltésére. Mivel a bejelentés megfelelt a törvényi előírásoknak, az NVB 15 igen szavazattal meghozta határozatát, amiben kiadta Ferencz Orsolyának az országgyűlési mandátumot. (via MTI)