Vučićot nem zavarja, hogy közvetítőkön keresztül szerb lőszerek kerülnek az ukránokhoz

külföld
2023 június 06., 17:53

Alekszandar Vučićot nem zavarja, hogy szerb gyártmányú lőszerek közvetítőkön keresztül az ukrán hadsereghez kerülnek. Erről a Financial Timesnak beszélt a szerb elnök.

Vučić korábban elnéző politikát folytatott Oroszországgal szemben, többek között a nyugati szankciókhoz sem csatlakozott. Háromhavonta rendszeresen telefonon is beszélt Vlagyimir Putyinnal. A szerb elnök szerint azonban ezek az idők már elmúltak, közel egy éve nincsen közvetlen kapcsolatban az orosz vezetéssel.

Vučić most azt mondta, hogy kormánya semleges álláspontot foglal el az ukrajnai háború kérdésében. Szerinte ezt bizonyítja, hogy korábban csatlakoztak az orosz inváziót elítélő ENSZ-nyilatkozathoz is.

Alakszandr Vučić, szerb elnök
photo_camera Alakszandr Vučić, szerb elnök Fotó: MILOS MISKOV/Anadolu Agency via AFP

Nyugati diplomaták szerint a szerb lőszerek Ukrajnába jutása döntő faktor volt abban, hogy az Egyesült Államok, a NATO és az Európai Unió kiállt a szerb álláspont mellett a május végi észak-koszovói zavargások esetében.

Elemzők szerint a szerb vezetéssel szemben amiatt is elnézőbbek a nyugati országok, mert nem szeretnék megkockáztatni, hogy még egy háború törjön ki Európában.