Egy barátja nagyon őszinte volt a titkosszolgálattal, ezért kezdték lehallgatni Herczeg Zoltánt

bűnügy
2023 június 07., 06:46

Herczeg Zoltán divattervezőre először nem a rendőrség, hanem a titkosszolgálat figyelt fel, mert egy úgynevezett nemzetbiztonsági átvilágítás során egy barátja elárulta, hogy régóta tőle veszi a füvet - írja a HVG.

A sztori azzal indult, hogy az illető olyan állásra jelentkezett az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál, aminek feltétele volt a nemzetbiztonsági átvilágítás. A HVG által megtekintett bírósági dokumentum szerint a kitöltendő kérdőívbe beírta, hogy rendszeresen szív, és 2010 óta Herczegtől veszi a füvet. Az állást nem kapta meg, az Alkotmányvédelmi Hivatal viszont átadta a tudomására jutott információt a rendőrségnek, akik elkezdték lehallgatni Herczeg telefonját.

A HVG azt írja, hogy a barát a sztorit - de legalábbis annak egy verzióját - az átvilágítás után elmesélte Herczegnek, amit az is bizonyít, hogy a divattervező a témáról nyilvános Facebook-posztot is publikált 2022. május 2-án. Ebben arról ír, hogy egy meg nem nevezett barátja a nemzetbiztonsági ellenőrzés után nem kapott meg egy NER-es állást, mert

“(...) a nemzetbiztonsági átvilágításon úgy esett, hogy elkaszálták "életvitele és baráti, közösségi kapcsolatai" révén, hogy ti. ezek itt mind nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek esetében. Az én nevem konkrétan külön felmerült. Erre azóta is nagyon büszke vagyok!”Ami azt jelenti, hogy ha azt nem is feltétlenül tudta, hogy a barátja elismerte a fűvásárlást, azt mindenképpen, hogy a neve elhangzott a titkosszolgálatok képviselői előtt. A lehallgatási jegyzőkönyvekből és a telefonján később talált csetlogokból azonban kiderült, hogy Herczeg ennek ellenére semmit sem változtatott az életvitelén a következő hónapokban sem, ezért tudták elkapni.

Amikor tavaly október 21-én elfogták, a HVG szerint öt rendőrautó követte egy ismerőse újpesti lakásához. Miután távozott, civil ruhás rendőrök igazoltatták, és találtak nála 100 gramm füvet. Izgalmas fényt vet a rendőrségi beszámolók pontosságára, hogy a lakására kiszálló rendőrök arról számoltak be, hogy ott 19 gramm kokaint találtak, ám később kiderült, hogy ebbe a több mint 18 grammos fémdoboz tömegét is beleszámolták, a kokain egy grammnyi sem volt.

Érdekes elem, hogy magáról az újpesti találkozóról, ami után Herczeget letartóztatták, a két érintett gyökeresen ellentétesen vallott: Herczeg szerint akkor vette a nála talált 100 grammot, míg a másik fél, F. József azt vallotta, hogy éppen ő vásárolt, és Herczeg volt az eladó.

A HVG értesülései szerint Herczeg a vallomásában elismerte, hogy barátainak és ismerőseinek pénzért adta a füvet, de tagadta, hogy ebből anyagi haszna származott volna. A lap úgy tudja, hogy emiatt legalább 7-8 ismerősét hallgatta ki később tanúként a rendőrség. “Köztük többen a médiából ismert emberek, celebek, egyikük egy országos kereskedelmi televízió volt műsorvezetője.” Még drogtesztet is végeztek rajtuk, de mind negatívnak bizonyultak.

Őket leginkább Viber-üzenetek alapján találták meg, amikben visszatérően pálinkáról volt szó.