Pentagon-iratok: Biden három hónappal az Északi Áramlat felrobbantása előtt tudta, hogy az ukránok erre készülnek

háború
2023 június 07., 04:34

A Washington Post értesülései szerint a Biden-kormányzat már három hónappal az Északi Áramlat felrobbanása előtt titkosszolgálati jelentést kapott a támadás ukrán tervéről.

Egy európai hírszerző szolgálat közölte a CIA-val, hogy az ukrán hadsereg támadást tervez egy kis búvárcsapat segítéségével, akik közvetlenül az ukrán fegyveres erők főparancsnokának, Valerij Zaluzsnyijnak jelentenek, hogy Volodimir Zelenszkij elnök ne tudjon a műveletről.

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

A Washington Post cikke azokon a titkosszolgálati Pentagon-dokumentumokon alapszik, amelyeket az amerikai fegyveres szolgálatok egyik tagja osztott meg a Discordon, és amelyből a Washington Post most már hónapok óta csepegtet információkat.

Rengeteg vita övezte, hogy ki robbanthatta fel az Északi Áramlat földgázvezetéket szeptemberben a Balti-tengeren, ami Oroszországot és Németországot kötötte össze. Számos európai kormány Oroszországot gyanúsította, míg Vlagyimir Putyin az Egyesült Államokat és szövetségeseit okolta. Ukrajna határozottan tagadta, hogy bármi köze lenne a támadásokhoz. (Guardian)