Zelenszkij megerősítette, hogy elindult az ukrán ellentámadás

háború
2023 június 11., 05:19

Eddig csak a nyugati tisztviselők beszéltek róla, de most Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megerősítette, hogy elindult a régóta várt ukrán ellentámadás.

Elmondása szerint támadó és védekező akciók egyszerre zajlanak, de arról nem oszthatott meg több információt, hogy az ellentámadás éppen melyik szakaszában tart.

Ukrajna déli és keleti részén is fokozódtak az elmúlt napokban a harcok, de Király András kollégának elemzése szerint az ukrán ellentámadás nem a stratégiailag jelentéktelen Bahmut felszabadítására koncentrál majd, stratégiai csapást ettől jóval távolabbi frontszakaszon, Zaporizzsja és Donyeck megyék déli részein mérhetnének az orosz megszállókra, mivel itt tudnák elvágni a Krím szárazföldi utánpótlási vonalait.

A CNN tudósítása szerint azonban az ukránok nem várt ellenállásba ütköztek, amikor az elmúlt napokban először próbálták áttörni az orosz vonalakat az ország keleti részén.

Vlagyimir Putyin orosz elnök ez videóinterjúban azt nyilatkozta, hogy megkezdődött az ukrán offenzíva, de „az előretörési kísérletek súlyos veszteségekkel kudarcot vallottak.” (BBC)