CNN: Az ukrán hadsereg „merev ellenállásba” ütközik, és jelentős veszteségeket szenved el

háború
2023 június 08., 17:46

Az ukrán erők nehézfegyverekben és katonákban is veszteségeket szenvedtek el, mivel a vártnál nagyobb ellenállásba ütköztek az orosz erők részéről, amikor az elmúlt napokban először próbálták áttörni az orosz vonalakat az ország keleti részén – mondta el két magas rangú amerikai tisztviselő a CNN-nek.

Az egyik amerikai tisztviselő „jelentősnek” minősítette a veszteségeket, amik között vannak az Egyesült Államok által szállított MRAP páncélozott járművek is.

Az ukrán erőknek sikerült lerohanniuk néhány orosz erőt keleten, Bahmut környékén. De a páncéltörő rakétákkal, gránátokkal és aknavetőkkel felfegyverzett orosz erők „merev ellenállást” fejtettek ki, erőiket védelmi vonalakba vájták. Ezek egyes területeken több réteg mélységben vannak, és aknamezők veszik körül, amik súlyos áldozatokat követeltek.

Ukrán katonák árkot ásnak Bahmut közelében február 1-én
photo_camera Ukrán katonák árkot ásnak Bahmut közelében február 1-én. Fotó: YASUYOSHI CHIBA/AFP

Amerikai és nyugati tisztviselők hónapok óta készültek a most zajló ellentámadásra, és igyekeztek előtte megerősíteni Ukrajna védelmét. A héten Hanna Maliar ukrán védelmi miniszter-helyettes azt mondta: „Ez nem csak Bakhmutról szól. Az offenzíva több irányban zajlik. Minden méternek örülünk. A mai egy sikeres nap az erőinknek.”

Mindkét amerikai tisztviselő szerint a veszteségek várhatóan nem érintik a tervezett nagyobb ukrán ellentámadást. Az Egyesült Államok és nyugati tisztviselők régóta arra számítottak, hogy az ellentámadás időt vesz igénybe, és nagy veszélynek teszi ki az ukrán személyzetet és felszerelést, köztük a nyugati szállító rendszereket.

Rácz András hosszabban írt arról, hogy milyen az ukrán hadsereg a nagy ellentámadás kezdetén.