Az ügyészség szerint nem követett el bűncselekményt a honvéd főparancsnok, amikor megalázta és „taníttatásra” vitte a honvédségi sofőröket

haza
2023 június 13., 12:46

Hiába „érezték” bosszúnak vagy szívatásnak egyes katonák, az ügyészségi vizsgálat szerint nem követett el bűncselekményt Böröndi Gábor honvéd főparancsnok, akit azért jelentettek fel, mert megalázta, „taníttatásra” vitte és ott kínozhatta a honvédségi sofőröket.

Böröndi egy májusi állománygyűlésen egyebek mellett arról beszélt, a honvédség sofőrjei „pletykásak”, ezért „tanításnak” kell őket alávetni. Majd a gyűlés végén a jelenlévő közel hatvan sofőrt autóbuszra terelhették és a Pest megyei Táborfalvára vihették, ahol beszámolók szerint hat napon keresztül megalázó feladatokat kellett végezniük olyan körülmények között, amelyek kimeríthetik a kínzás fogalmát.

A feljelentés szerint a sofőröket nem hagyták aludni, éjszaka két-három óránként felkeltették őket, az átélt fizikai és szellemi stresszhelyzettől többen egészségügyi problémákkal küszködtek, és a szolgálati feladatra vezénylés szabályaival ellentétben nem is mondták meg nekik, hova és mennyi időre mennek. A rendezvényen Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is ott volt.

Nyomozás ugyan nem indult, de a Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálata arra jutott, hogy nem történt bűncselekmény: Böröndi nem sértette meg az alárendeltjeit, nem hozta őket hátrányos helyzetbe, és becsületsértést sem követett el.

(via hvg.hu)