Elmenekült egy orosz pilóta, Litvániába dezertált

háború
2023 június 13., 12:25

A Litvánia Belügyminisztériumához tartozó Migrációs Minisztérium engedélyezte, hogy Dmitrij Misov orosz katonai pilóta az általa választott helyen telepedjen le Litvániában mindaddig, amíg a minisztérium elbírálja menedékjog iránti kérelmét – írja a Meduza. Erről Giedrius Mishutis, az Állami Határvédelmi Szolgálat képviselője nyilatkozott a BNS-nek. Elmondása szerint Mishov megismerkedett a döntéssel. A Migrációs Minisztérium az információk titkosságára hivatkozva nem kívánt nyilatkozni.

Dmitrij Misov, az orosz hadsereg 26 éves hadnagya május 28-án, amikor az Orosz Föderációban a Határőrség Napját ünnepelték, illegálisan lépte át az orosz határt az egyik balti országba. Erről a BBC Russian Service-nek adott, múlt csütörtökön megjelent interjújában beszélt Vilniusban, Misov aznap adta meg magát a litván bevándorlási hatóságoknak.

link Forrás

Misov az orosz hadsereg egy harci helikopterének navigátoraként-kezelőjeként szolgált a 44440-es számú katonai egységben Osztrov városában. A BBC szerint ez az egység a háború első napja óta vesz részt Ukrajna teljes körű orosz inváziójában. Misov azt állítja, hogy nem vett részt az ukrajnai harcokban, és soha nem repült be az országba területére (de ezt nem erősítette meg senki). A pilóta azt mondta, hogy elítéli az orosz ukrajnai inváziót.

Azt mondta: „Katona vagyok, meg kell védenem a hazámat az agressziótól. Nem vehetek részt bűncselekményben, nem lehetek bűnsegéd. Valamiért soha nem magyarázták el nekünk, miért kezdődött el ez a háború. Miért támadnánk meg az ukránokat és ölnénk meg őket, rombolnánk le a városokat? Ezt senki sem magyarázta el.”

A pilóta azt állítja, több mint egy éve próbálta elhagyni az orosz hadsereg sorait. Azt mondta, 2022. január 21-én felmondólevelet nyújtott be, de kitört a háború, és az ügyét elhalasztották. A pilóta állítása szerint eleinte Fehéroroszországban szolgált, ahol egy Mi-26-os helikopteren különféle rakományokat szállított az orosz hadsereg számára, majd 2022 áprilisában visszatért az Oroszországi Föderáció egyik egységéhez, ahol ismét megpróbálta elhagyni a hadsereget.

A Mishov elbocsátására vonatkozó parancsot szeptember 6-án írták alá, de törölték, miután ugyanabban a hónapban bejelentették az oroszországi mozgósítást. A pszkovi helyőrségi katonai bíróság decemberben elutasította az elbocsátás visszavonásáról szóló határozat elleni fellebbezést.

Dmitrij Misov szerint a parancsnokság 2023 januárjában úgy döntött, hogy a frontra küldi, de mivel nem akart háborúzni, felvágta az ereit, és a kórházban kötött ki. Ezután a helikopterszázad parancsnoka jelentést írt arról, hogy Misov betegség színlelésével bújhat ki a katonai szolgálat alól – a mozgósításnál 5-10 év börtön járhat ezért.

A 29 éves Dmitrij Misov
photo_camera A 29 éves Dmitrij Misov Forrás: BBC/Youtube

A kórházban Mishov úgy döntött, hogy elmenekül Oroszországból. A Köztársaság Rendje szervezethez fordult, amit a pilóta szerint Putyin-ellenes nyugalmazott tisztek szerveztek. Elmondása szerint a szervezet képviselői úgy építettek neki útvonalat, hogy elkerüljék a határállomásokat. Elmondta, hogy amikor majdnem átlépte a határt, több jelzőfáklya szállt fel mellette az égbe. Misov, aki úgy gondolta, üldözik, átmászott a kerítésen, és továbbrohant az erdőn át. Már az EU területén találkoztak vele, és autóval Vilniusba vitték.

A litván hatóságok szerint az orosz pilóta illegálisan juthatott az országba: nem az Európai Unió külső határán át, hanem az egyik uniós ország határán keresztül. A litván belügyminisztérium közölte, értékelni fogják, hogy Misov menedékkérelme veszélyt jelent-e a nemzetbiztonságra, mert szerintük lehetséges, hogy provokációról van szó. (Meduza)