Malajzia megkérte az Interpolt, hogy egy vicc miatt keressen meg egy New York-i humoristát

vicc
2023 június 13., 18:40

Malajzia az Interpol segítségét kéri egy New York-i székhelyű humorista felkutatásában, miután viccelődött az a Malaysia Airlines eltűnt MH370-es járatán, ami 2014. március 8-án Kuala Lumpurból Pekingbe tartva 239 emberrel a fedélzetén eltűnt a radarokról, és nem is lett meg.

photo_camera Illusztráció: ASIT KUMAR/AFP

Jocelyn Chia, a Szingapúrban felnőtt amerikai állampolgár ellen a felbujtással és sértő online tartalommal kapcsolatos törvények alapján nyomoznak – közölte a rendőrség. A múlt héten online közzétett vicce Malajzia hivatalos tiltakozását és Szingapúr bocsánatkérését váltotta ki.

A malajziai országos rendőrfőnök, Acryl Sani Abdullah Sani közölte, hogy kérelmet fognak benyújtani az Interpolhoz, hogy szerezze meg Jocelyn Chia „teljes személyazonosságát” és „legfrissebb tartózkodási helyét”.

A vita azután kezdődött, hogy a nő közzétett egy klipet egy friss, a manhattani Comedy Cellarban felvett előadásáról. Ebben viccelődött Szingapúr és Malajzia történelmi rivalizálásával (a két ország egykor rövid ideig ugyanannak az országnak a része volt), és azt mondta: Szingapúr ma már a világ élvonalában van, miközben Malajzia továbbra is fejlődő ország maradt.

Ezután azzal viccelt, hogy a malajziai repülőgépek „nem tudnak repülni”, és hozzátette: „Az, hogy a Malaysian Airlines eltűnik, nem vicces, mi? Egyes viccek nem esnek le.”

A Malajziában botrányt keltő videót a TikTok a gyűlöletbeszédre vonatkozó irányelveinek megsértésére hivatkozva eltávolította.

Szingapúr malajziai nagykövete azt mondta, Chia nem a szingapúriak nevében beszélt. Vivian Balakrishnan, Szingapúr külügyminisztere pedig elítélte a „borzasztó kijelentéseit”.

Vasárnap Chia a CNN-nek azt mondta, „több mint százszor” adta már elő a poént minden probléma nélkül. Kitartott a vicc mellett, és azt mondta, a klipet kiragadták a szövegkörnyezetéből. (BBC)