Meghalt Cormac McCarthy

irodalom
2023 június 13., 20:11

Cormac McCarthy amerikai író az új-mexikói Santa Fében található otthonában, 89 éves korában természetes halált halt – jelentette be a kiadó.

Az 1933-ban a Rhode Island-i Providence-ben született McCarthyt rendszeresen emlegették Thomas Pynchon, Don DeLillo és Philip Roth mellett a 20. század második felének legnagyobb amerikai írói között.

Cormac McCarthy 2011. február 1-én New York Cityben.
photo_camera Cormac McCarthy 2011. február 1-én New York Cityben. Fotó: Stephen Lovekin/AFP

Az 1985-ös Véres délkörök című regénye tette ismertté, az apokaliptikus western azonnal klasszikussá vált, de az anyagi sikert az 1992-es Vad lovak hozta meg neki.

A 2005-ös Nem vénnek való vidékből a Coen testvérek készítettek négy Oscar-díjjal jutalmazott filmet, a 2006-os Az útért pedig Pulitzer-díjat kapott, a posztapokaliptikus regényből készült film főszereplője Viggo Mortensen volt.

A The Sunset Limited című darabjából Tommy Lee Jones csinált filmet Samuel L. Jacksonnal, A jogász című Ridley Scott-filmnek pedig McCarthy írta a forgatókönyvét.

McCarthyt társaságkedvelő magányos emberként jellemezték. 1992-ben a New York Timesnak azt mondta, nem tudja tisztelni azokat az írókat, akik nem az élet legfontosabb kérdéseivel foglalkoznak. Példaként Henry Jamest és Marcel Proustot hozta fel. „Nem értem őket. Nekem az nem irodalom. Sok író, akiket jónak tartanak, számomra furcsák” – mondta.