Moszkva is felmondta a Kercsi-szoros és a Azovi-tenger használatáról Kijevvel kötött szerződést

háború
2023 június 13., 14:29

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta a törvényt, ami felmondja az Azovi-tenger és a Kercsi-szoros használatában való együttműködésről szóló orosz-ukrán megállapodást. A dokumentumot közzé is tették a hivatalos jogi információs portálon.

A csatolt anyagokban kifejtett indoklás szerint a Donyecki Népköztársaság meg Zaporizzsja és Herszon megye Oroszországhoz „csatlakozásával” az Azovi-tenger és a Kercsi-szoros partjai kizárólagos orosz tulajdonba kerültek. Mivel Ukrajna „elvesztette” parti állami státuszát ezen vizek tekintetében, szükségessé vált a szerződés felmondása – olvasható a dokumentum indoklásában.

Az Azovi-tenger Mariupolnál 2022. október 27-én.
photo_camera Az Azovi-tenger Mariupolnál 2022. október 27-én. Fotó: STRINGER/AFP

A vonatkozó szerződést 2003. december 24-én írták alá Kercsiben. A dokumentum rámutatott az Azovi-tenger és a Kercsi-szoros fontosságára a két ország gazdasági fejlődése szempontjából, és arra, hogy az azovi és kercsi vízterületet egységes gazdasági és természeti komplexumként kell megőrizni.

Idén februárban az ukrán parlament felmondta az összes együttműködési megállapodást, amit Ukrajna az Azovi-tengerrel kapcsolatban Oroszországgal kötött.

A Moszkva által elfogadott felmondási törvényben megemlített ukrajnai régiók orosz elcsatolását a nemzetközi közösség nem ismerte el. (MTI)