Nem érdekli a szállodahajókat az új szabályozás, ugyanott forgolódnak, ahol a Hableány-tragédia történt

belföld
2023 június 13., 10:58

Nagy nehezen szigorították a szabályokat a dunai hajózással kapcsolatban a budapesti szakaszon, a szállodahajók azonban ezeket nem tartják be, és ugyanott fordulnak meg, ahol 2019-ban a Viking Sigyn elsüllyesztette a Hableányt, írja az RTL.hu.

Szállodahajók a Dunán.
photo_camera Szállodahajók a Dunán. Fotó: Markus Lange/robertharding

Szigorítás volt többek között, hogy:

  • bevezették a jobbratartási kötelezettséget,
  • a Margit-szigetnél hegymenetben a pesti, völgymenetben pedig a budai Duna-ágat kell használni,
  • a szárnyashajók kivételével egyetlen hajó sem fordulhat meg a Szabadság híd és az Erzsébet híd közötti szakaszon,
  • a 80 méternél hosszabb hajóknak (jellemzően szállodahajók) pedig egyáltalán nem szabad megfordulni a Rákóczi híd és az Árpád híd közötti folyószakaszon, ezzel védve a kisebb sétahajókat.

A szállodahajók viszont sokszor még mindig szerepet tévesztenek és sétahajóként úsznak a Dunán. A Margit híd és az Árpád híd közötti szakaszon semmiféle látnivalót nem tudnak nyújtani az utasoknak, így jóval az Árpád híd előtt, a Margit hídnál megfordulnak, ami viszont balesetveszélyes és tilos.

photo_camera Fotó: Jászai Csaba/MTI/MTVA

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a lapnak azt közölte: „a vízi járőrök több alkalommal is intézkedtek az említett szabálysértés miatt. Ilyen esetben helyszíni bírságot szabtak ki, vagy szabálysértési eljárást kezdeményeztek. A helyszíni bírság 5-50 ezer forintig, a pénzbírság 5-150 ezer forint között volt”.