Sikeres volt a sztrájk a székesfehérvári alumínium-feldolgozóban

gazdaság
2023 június 13., 04:17

Kilencnapnyi sztrájk után megállapodott a dolgozókkal az Arconic-Köfém Kft., írja a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete. 2023. június 4-én kezdődő határozatlan idejű sztrájkot a dolgozók azért kezdeményezték, mert a munkáltató egyoldalú márciusi béremelését nem fogadta el a dolgozók többsége és további 5,5 százalékos alapbéremelést követeltek.

Először, május 23-án kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak, eközben derült ki, hogy a tavalyi év 12 milliárd forintos nyereségét teljesen egészében kiviszi a cég az országból. Az egyeztetések több körben zajlottak, végül a cég amerikai képviselőjének közreműködésével június 12-én megállapodás született arról, hogy a dolgozók 340 ezer forint egyszeri bérkiegészítésben részesülnek a júliusi bérkifizetéssel.

Ez a bérjuttatás sokaknak több, mint 5,5 százalékos jövedelemnövekedést jelent az előző évhez képest. Ha a munkáltató korábbi 10,8 százalékos emeléséhez adjuk hozzá, akkor érdemi emelésről beszélhetünk. Így a keddre tervezett demonstráció elmarad” – mondta Székely Tamás, a VDSZ elnöke.

Szombaton volt hír, hogy a cég kitiltotta az üzem területéről a sztrájkolókat, akkor a szakszervezet perelni akart, erre végül nem kerül sor.