Bödőcs: Origó, Index vagy ATV lesz a Libriből középhosszúrövid távon? Szinte mindegy, de jó lenne tudni

könyv
2023 június 14., 07:36

Nagyjából egyből reagált Bödőcs Tibor a keddi híre, ami szerint az eddig kisebbségi részvényes Matthias Corvinus Collegium (MCC) gyakorlatilag teljes, 98 százalékos tulajdonosává válik a Libri-csoportnak.

Bödőcs Tibor, humorista, interjút ad a 444-nek 2019 októberében
photo_camera Bödőcs Tibor, humorista, interjút ad a 444-nek 2019 októberében Fotó: botost/444.hu

A kormánypárti alapítvány által működtetett MCC, aminek kuratóriumát Orbán Balázs, Orbán Viktor politikai igazgatója vezeti, ezzel végképp a magyar könyvpiac legdominánsabb szereplője lett.

A humorista könyveit a Helikon kiadó adja ki. A Helikon szintén a Libri-csoport része, így most már az MCC többségi tulajdona.

Bödőcs Facebookján azt kérdezi, vajon véget ért-e végre ezzel a magyar irodalmi életet folytonosan fojtogató bizonytalanság, és megkapjuk-é a válaszokat a bennünket időtlen idők óta kínzó kérdésekre:

  • Megírhatjuk végre Böjte Csaba testvérrel a Káma Szútra, ahogy mi látjuk című művet?
  • Kiadhatják Németh Szilárd gondolatait 9458 oldalon?
  • Publikálhatóvá válik a 77 szankciócsúfoló, ősi, szittya népdal és brüsszelűző, türk csujogató?
  • Elemezhetjük Goebbels prózáját az MTVA híradójának fényében?
  • Megszülethetnek a tanulmányok Petőfi haláláról, akit NATO katonák lőttek le Bahmutnál, mint tudjuk?
  • Megjelenhet a filmtörténet A Lumiére testvérektől az Elkúrtukig címmel?
  • Ez lesz? Vagy csak húszezressel kell tömni az új tulajdonosok száját, miközben a jó Kirill pátriárka Kalasnyikovot szentel a Nyugati téren?
  • Megmondhatnák, mert nem jó kétségek közt alkotni.

Bödőcs első könyve 2017-ben jelent meg a Helikonnál, azt írja, Szász Zsolt igazgató kérte fel rá, és épp elkészül új könyve, a Prímszámok hóesésben.

„Sajnos mikor írtam, még nem tudhattam biztosan, hogy Philippe Patek dekorálta, mélykeresztény, feddhetetlen mancsukat segítőn a vállunkra szeretnék helyezni.”

Azt is írja Bödőcs még posztja végén, hogy nem szeretné cserben hagyni jelenlegi igazgatóját illetve szerkesztőjét, M. Nagy Miklóst, de mégis szeretné tudni:

„Origó, Index vagy ATV lesz a Libriből középhosszúrövid távon? Szinte mindegy, de jó lenne tudni, az ember kíváncsi, olvasó állat.”