Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki a kémkedésért elítélt, volt jobbikos Kovács Béla ellen

bűnügy
2023 június 14., 11:39
photo_camera Fotó: police.hu

Európai és nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki a Kúria által kémkedés és más bűncselekmények miatt jogerősen 5 év fegyházra ítélt K. B. ellen a Budapest Környéki Törvényszék - közölte szerdán a bíróság.

Az elítélt Kovács Béla volt jobbikos politikus, korábbi európai parlamenti (EP-) képviselő.

A törvényszék 2020. szeptember 24-én hirdetett elsőfokú ítéletet négy vádlott ügyében, akiket az EU intézményei elleni kémkedéssel és más bűncselekményekkel vádolt meg az ügyészség.

K. B. elsőrendű vádlottat bűnösnek mondta ki a törvényszék társtettesként, folytatólagosan elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat kétrendbeli felhasználása miatt, és ezért másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre és 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

A fellebbezések után másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla később bűnösnek mondta ki K.B.-t az Európai Unió intézményei elleni kémkedés előkészületében is.

A Jobbik volt EP-képviselőjét aztán szeptember végén 5 év fegyházra ítélte a bíróság kémkedés miatt. A Kúria akkor költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás vétségében is bűnösnek mondta ki Kovács Bélát.

Kovács korábbi hírek szerint Moszkvába költözött, ahol az egykor kémképzőnek is tartott Moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében (MGIMO) kezdett dolgozni. Ezért nemzetközi elfogatóparancsot is kilátásba helyeztek ellene. Novemberben költségvetési csalás miatt rendelt el körözést ellene a rendőrség.

A Budapest Környéki Törvényszék most az EU tagállamaival folytatott bűnügyi együttműködésről szóló és a nemzetközi bűnügyi jogsegélyről szóló törvények alapján a bűncselekmény tárgyi súlya miatt európai, illetve nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki az elítélt büntetésének végrehajtása érdekében, mivel a rendelkezésükre álló adatok szerint az elítélt feltehetően külföldön tartózkodik. (MTI)