A rendőrség döntését felülbírálva rendelt el nyomozást az ügyészség a szélnek eresztett portugál fojtogató ügyében

bűnözés
2023 június 15., 10:20

„A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség a nyomozó hatóság álláspontjával szemben megállapította, hogy a rendelkezésre álló adatok közvádas bűncselekmény gyanúját keltik, ezért garázdaság vétsége és más bűncselekmény miatt nyomozást rendelt el, amelynek teljesítésével a Budapesti XIII. Kerületi Rendőrkapitányságot bízta meg. A bűncselekmény pontos jogi minősítése a nyomozási cselekmények eredménye alapján lesz megállapítható.”

Egyebek közt ez áll Polt Péter legfőbb ügyész válaszában, amelyet Gurmai Zita MSZP-s parlamenti képviselő kérdésére adott. Az ellenzéki politikus arra volt kíváncsi írásban, hogy „Indul-e közvádra üldözendő bűncselekmény miatti büntetőeljárás a fiatal nőre támadó külföldi férfi ügyében?”

A történetet a 444 is megírta: idén május 21-én, vasárnap hajnalban a saját lakása előtt támadtak meg egy 25 éves nőt a XIII. kerületben. Az rtl.hu cikke szerint az áldozat 3 óra körül szállt le a négyes-hatos villamosról a Jászai Mari téren, és éppen a Vígszínház mögött sétált hazafelé, amikor gyanakodni kezdett, hogy követi valaki. Senkit sem látott a háta mögött, de amikor megérkezett a házhoz, ahol lakik, és felkapcsolta a villanyt a lépcsőházban, egyszer csak megragadta valaki hátulról, és fojtogatni kezdte.

A percekig tartó dulakodást hallva a szomszédok a nő segítségére siettek, és elzavarták a 40 év körüli, portugál állampolgárságú férfit, aki azonban ott maradt a bejáratnál. Kihívták a rendőröket, nekik az elkövető azt mondta: hamarosan indul a gépe Brüsszelből, az utolsó estére már nem akart szállást fizetni, ezért az utcán aludt, és arra ébredt, hogy eltűnt a táskája. Állítása szerint tolvajnak hitte a nőt, ezért eredt a nyomába.

Az áldozat azt nyilatkozta, a rendőrök csak külön kérésre pakoltatták ki a támadó zsebeit, majd miután egyeztettek a központtal, szabadon engedték a férfit. A Budapesti Rendőr-főkapitányság utólag azt írta, „a személyi szabadságot korlátozó intézkedés feltételei nem álltak fent”.

Az ügyészségnek, mint most kiderült, más az ügyben az álláspontja.