Akár 10 évet is kaphat az új-zélandi klímaaktivista, aki kamu levelet írt néhány olajipari nagyvállalat vezetőjének

külföld
2023 június 15., 08:02

Rosemary Penwarden, a 64 éves új-zélandi klímaaktivista egy fosszilistüzelőanyag-konferencia szervezőjének kiadva magát levélben kereste meg egy olajipari nagyvállalat vezetőit, amelyben arról tájékoztatta őket, hogy elmarad a konferenciájuk. Az aktivista utóbb azzal érvelt, hogy tette szatirikus tiltakozásként értelmezendő, ehhez képest eljárást indítottak ellene, melynek során okirat-hamisításban találták bűnösnek, és akár 10 év börtönnel is kaphat.

„Szeretném azt hinni, hogy veszélyt jelentek erre az iparágra, de az isten szerelmére, 52 kiló vagyok, 160 centi és 64 éves – kommentálta a fejleményt Penwarden. – Akikről szó van, azok pedig a világ legnagyobb szennyező vállalatai.”

photo_camera Rosemary Penwarden

A Dunedin kerületi bíróság szerdán két vádpontban találta bűnösnek Penwardent: hamisított dokumentum készítésében és hamis okmány felhasználásában. A szóban forgó fejléces levél az Új-Zélandi Kőolaj-kutatási és Termelési Szövetség 2019-es éves konferenciájának résztvevőit értesítette arról, hogy az esemény elmarad. A hír gyorsan eljutott a valós szervezőkhöz, akik siettek értesíteni mindenkit, hogy erről szó sincs, a rendezvényt a tervezett időpontban gond nélkül lebonyolították.

Ítéletet szeptemberben hirdet az illetékes bíróság. (The Guardian)