Egy új-zélandi nő 24 ezer dollárból csinált magának házilag elektromos autót

autó
2022 május 27., 15:20
comments 19

Egy új-zélandi nő egy 29 éves autóroncsot átalakítva gyártott házilag elektromos járművet, „hogy megmutassa, meg lehet csinálni”.

Rosemary Penwarden már 3 éve vezeti az átalakított autóját South Island útjain. A projekt több mint 8 hónapig tartott neki és egy barátjának, kemény munkával és sok trükkel sikerült elérni a kívánt eredményt. „Kicsit mérgesnek kell lenned. Szeretném megköszönni az olajtársaságoknak a motivációt” – mondta.

link Forrás

Penwarden egy 1993-as karosszériát vett meg egy autóbontótól, és maga szedte ki belőle a belsőégésű motort. Új sebességváltóra és elektromos motorra cserélte, majd az autó elejét és hátulját telepakolta akkumulátorokkal – 24 a motorháztető alatt és 56 a csomagtartóban.

A projekt összesen 24 ezer dollárba (kb. 8,8 millió forintba) került Penwardennek a munkával együtt. Az autó papírjai rendben vannak és garanciális. Otthon tölti az autót, ami teljesen napenergiával működik.

Hagen Bruggemann hűtőmérnök segített Penwardennek átalakítani az autóját, mára nyolc autót alakított át. Szerinte ingyenes munkaerő nélkül az autó átalakítása a legtöbb embernek pénzügyileg nem életképes megoldás, de komoly kereskedelmi érv szól a teherautók és nagyobb járművek átalakítása mellett, mert ott a karosszéria általában többet ér, mint a motor. Egy dízel teherautó átalakítása szerinte öt éven belül megtérülne. „Valójában a szennyezőknek kellene fizetniük – nem értem, miért nincs így” – mondta.

Penwarden, aki régóta környezetvédelmi kampányt folytat, azt mondja, hogy az autója átalakítására fordított időt és pénzt nem mindenki engedheti meg magának („nagyon kiváltságos helyzetben vagyok”), de ahogy a világ alkalmazkodik a klímaválsághoz, szerette volna bemutatni lehetőségként.

Penwarden szerint a befektetés megtérül: ő az ingázó életmódja miatt hetente akár 100 dollárt is költött benzinre. De szerint lehetne költségkímélőbb az átállás, ezért fel is szólította a kormányt, hogy támogassa az átalakításokat. „Csak az, hogy meg tudjuk mutatni, hogy meg lehet csinálni, felbecsülhetetlen érték” – mondja. „A legfontosabb az, hogy a lehető leghamarabb megállítsuk a legnagyobb szennyezőket – és szerintem semmi, amit egyénileg tehetünk, nem számít ennyire” – mondta. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.