Döcög, nyikorog, botladozik a kínai gazdaság

külföld
2023 június 15., 04:20

A kínai gazdaság teljesítménye májusban sem teljesítette az előzetes várakozásokat, sem az ipari termelés, sem a kereskedelem nem hozta az elemzők által várt szinteket, ezért egyre többen gondolják azt, hogy Peking kénytelen lesz újabb stimulusokhoz nyúlni, írja a Reuters.

Az év első negyedévében még úgy nézett ki, hogy a zérócovid-intézkedések utáni újranyitás hatására vissza fog pattanni a gazdaság, de a második negyedévre ez a lendület kipukkadt, emiatt pedig a kínai nemzetbank lazításokba volt kénytelen kezdeni, és vélhetően hasonló intézkedésekre kerülhet még sor a jövőben is.

A nehézségeket főleg a gyenge belső fogyasztás okozza, a kiskereskedelmi forgalom az áprilisi 18,4 százalékos növekedésről 12,7 százalékra csökkent májusra, pedig előzetesen az elemzők 13,6 százalékos növekedést vártak.

A Reutersnek nyilatkozó elemzők hangsúlyozták, hogy az összes rendelkezésre álló adat abba az irányba mutat, hogy a kínai gazdaság teljesítménye gyengül, legyen szó az ipari teljesítményről, az ingatlanok értékesítéséről vagy a hitelállomány helyzetéről.

Közben pedig lehet tudni, hogy a helyi önkormányzatok jelentős eladósodottsággal kell küzdjenek, és rendkívül magas a fiatalok munkanélküliségi rátája. Ráadásul világszerte sok gazdaság szintén megtorpanóban van, ez pedig mérséklődő keresletet jelent a Kínában előállított termékek iránt.