Harangoztak Lengyelországban a pokoli járatnak, egyházi tiltakozás miatt nem a 666-os busz megy ezentúl Hel városába

külföld
2023 június 15., 11:23

Nem megy többé 666-os busz Hel városába. A híres Balti-tengeri földnyelven fekvő kisvárosba közlekedő járat régóta volt igen népszerű a turisták körében, némely konzervatív keresztény körök azonban rendszeresen berzenkedtek az ördögi járatszám miatt, már csak azért is, mert a település neve helyesírási hibásan ugyan, de mégis poklot jelent angolul.

Támadást indított ellene egyebek közt a Fronda.pl keresztény portál is, ahol azt írták, bár egyesek ártatlan tréfának tartják a 666-ost, nehéz nem észrevenni mögötte a rosszindulatú inspirációt. Azt is nehezményezték, hogy sok lengyel újságíró – köztük katolikusok – viccesnek találják ezt a viccet. Lengyelül egyébként a pokol: pieklo.

Az autóbusz-közlekedést a környéken üzemeltető PKS Gdynia vállalat ezek után a héten bejelentette, átszámozza a járatot, június 24-étől a 669-es megy Helbe. A helyi média szerint ennek egyértelműen az egyházi nyomás volt az oka, csakhogy most a 666-os rajongói háborodtak fel, oly mértékben, hogy a PKS már azon gondolkodik, inkább visszacsinálja az egészet.

photo_camera A Hel-félsziget a magasból Fotó: MATEUSZ WLODARCZYK/NurPhoto via AFP

A járat 2006 óta működött 666-osként, és a poén annyira bejött, hogy szerte Lengyelországból, majd külföldről is mind többen szerették volna kipróbálni az ördögi-pokoli utat Helbe. A népszerűség átka sokszor már visszaütött, az emberek túlzsúfolt buszokon voltak kénytelenek izzadni oda és vissza egyaránt.

A Hel-félsziget eleve népszerű turistacélpontnak számít, de a történelme is figyelemre méltó: az 1939. szeptember 1-jén kezdődött német agresszió után a lengyelek hosszan és hősiesen védték. A város 1945-ben szabadult fel, és a háború után halásztelepülésből – mint a staypoland.com írja – az egyik legnépszerűbb nyaralóhellyé nőtte ki magát Lengyelországban. (The Guardian)