Gigantikus kutyapárt-önkormányzat csatába torkollott a gigantikus zöld parkba szánt leheveredésbiztos padok ügye Újpesten

belföld
2023 június 16., 17:08

Az újpesti önkormányzat ez évi kiemelt projektje a Főtér-park kialakításának lezárása, a gigantikus zöld parkként emlegetett gigantikus zöld park közel 10 ezer négyzetméteren valósul meg a piac melletti, eddig nem különösebben szépséges területen. A közelgő örömbe vegyített ürömöt a Kétfarkú Kutya Párt, amely közösségi oldalán mutatta be csütörtökön a parkba érkező padokat.

A kifogás az velük szemben, hogy osztott ülésesek, tehát „hajléktalan- és leheveredőszülő-ellenesek”. „A papíron XXI. századi szemléletű, baloldali és szociálisan érzékeny vezetés újabb kiállása a szociális jogok mellett itt él közöttünk” – írta a IV. kerületi MKKP, és fotót is mellékelt:

photo_camera Fotó: MKKP

Szó, ami szó, az eredeti látványterveken még nem ilyen padok szerepeltek. Hanem emilyenek:

Viszont az újpesti önkormányzat nem hagyhatta szó nélkül a szólást – amiről egyik-másik nagyobb újság, mint például a Telex is beszámolt –, ehelyett vitriolba mártotta a tollát, és az alábbi közleménnyel kedveskedett a gigantikus konfliktusokra érzékeny közönségnek:

„Örülünk, hogy végre az országos médiában is felfigyeltek arra, hogy Újpest főterén, a Szent István téren mintegy 9000 négyzetméteren nagy, zöld pihenőpark kialakítása zajlik, sétányokkal, pihenőpontokkal, virágos felületekkel. Nem mindennapi dolog egy ilyen nagyságrendű zöldítés egy város, jelen esetben Újpest életében.

Meglepetésünkre szolgál, hogy éppen a projekt keretében telepítendő padok kerültek az érdeklődés középpontjába, hiszen egyetlen újpesti sem jelezte az önkormányzat felé, hogy alvásra alkalmas padokat szeretnének. Képtelenség egyébiránt az osztott ülőfelületű padokra az MKKP-s Nagy Dávid által használt »hajléktalanellenes« kifejezés, mivel ez egy közterület, így a padokra bárki leülhet! Egy padnak ugyanis az a funkciója, hogy ráüljenek, hiszen az egy ülőalkalmatosság. Szemben például egy napozóággyal, mely fekvőalkalmatosság. Ténykérdés ugyanakkor, hogy számtalan lakossági panasz érkezik arra (nem csak Újpesten), hogy a városközpont jelenlegi padjait, közterületeit, életvitelszerű tartózkodásra használják.

Megjegyezzük továbbá, hogy Újpest Önkormányzata jelentős forrásokkal támogat hajléktalan honfitársainkat segítő szervezeteket, alapítványokat, sőt egyik együttműködésünk keretében még önkormányzati lakásokat is biztosítunk a számukra. Természetesen az MKKP-nak szívesen megadjuk ezen szervezetek bankszámlaszámait, posztolás helyett valódi segítség jeligére.”

Az újabb fejlemények érkezéséig mutatjuk a videós látványtervet:

link Forrás